Rozwiąz równanie

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
sin2x
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 105
Rejestracja: 11 wrz 2008, o 21:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Mazowsze
Podziękował: 42 razy

Rozwiąz równanie

Post autor: sin2x »

1. \(\displaystyle{ \cos(x+ \frac{\pi}{6})=\sin2x}\)
2. \(\displaystyle{ \sin( \frac{\pi}{2}-x)=\cos(\pi-x)}\)
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23497
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3265 razy

Rozwiąz równanie

Post autor: piasek101 »

2.\(\displaystyle{ sin(90-x)=cosx}\)

\(\displaystyle{ cos(180-x)=-cosx}\)
sin2x
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 105
Rejestracja: 11 wrz 2008, o 21:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Mazowsze
Podziękował: 42 razy

Rozwiąz równanie

Post autor: sin2x »

Dzięki, a 1. przykład w jaki sposób rozwiązać?
Awatar użytkownika
mx2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 553
Rejestracja: 14 paź 2006, o 19:43
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 108 razy

Rozwiąz równanie

Post autor: mx2 »

1.
\(\displaystyle{ \frac{\Pi}{6}=30}\)
\(\displaystyle{ cos(\frac{\Pi}{6}+x)=cos30cosx-sin30sinx}\)
sin2x
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 105
Rejestracja: 11 wrz 2008, o 21:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Mazowsze
Podziękował: 42 razy

Rozwiąz równanie

Post autor: sin2x »

Próbowałem tak, ale to mi nic nie daje. Chciałbym zapisać tak, aby po jednej stronie był iloczyn a po drugiej zero, ale jakoś mi nie wychodzi.
Mógłby ktoś przedstawić sposób rozwiązania takiego zadania?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23497
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3265 razy

Rozwiąz równanie

Post autor: piasek101 »

Wczoraj na to patrzyłem (nawet sobie coś pisałem), ale nie chciało mi się kończyć bo nieładnie wyglądało.

Z przekształcenia tego dostałem :

\(\displaystyle{ sinx=\frac{\sqrt3 cos x}{4cosx+1}}\) do tego jedynka trygonometryczna (tak jak zauważyłem - nie robię dalej).
ODPOWIEDZ