Wartość funkcji

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Verneur
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 5 lis 2008, o 11:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Płock
Podziękował: 3 razy

Wartość funkcji

Post autor: Verneur »

Witam,
Mam takie zadanko:

Boki trójkąta prostokątnego mają długość \(\displaystyle{ k,l,m}\) przy czym \(\displaystyle{ k<l<m}\). Zapisz wartość funkcji trygonometrycznej najmniejszego z kątów tego trójkąta.

Proszę o pomoc w rozwiązaniu
florek177
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3018
Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdynia
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 322 razy

Wartość funkcji

Post autor: florek177 »

W trójkącie prostokątnym najdłuższa jest przeciwprostokątna, a najmniejszy kąt leży na przeciwko najkrótszego boku.
Verneur
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 5 lis 2008, o 11:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Płock
Podziękował: 3 razy

Wartość funkcji

Post autor: Verneur »

florek177 pisze:W trójkącie prostokątnym najdłuższa jest przeciwprostokątna, a najmniejszy kąt leży na przeciwko najkrótszego boku.
Do tego o dziwo udało mi się dojść w pojedynkę:)
Domyślam się także,że kąt ten wynosi 30stopni
Czy w takim razie rozwiązanie będzie wyglądało następująco?//
\(\displaystyle{ sin 30 = \frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ cos 30 = \frac{ \sqrt{3} }{2}}\)

\(\displaystyle{ tg30 = \frac{ \sqrt{3} }{3}}\)
\(\displaystyle{ ctg30 = \sqrt{3}}\)

Tak powinien wyglądać zapis wartości funkcji trygonometrycznej tego konta?
florek177
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3018
Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdynia
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 322 razy

Wartość funkcji

Post autor: florek177 »

Niekoniecznie, wszystko zależy od proporcji boków. To co napisałeś, to przypadek szczególny.
\(\displaystyle{ sin(\alpha) = \frac{k}{m}}\)

inne funkcje analogicznie
Verneur
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 5 lis 2008, o 11:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Płock
Podziękował: 3 razy

Wartość funkcji

Post autor: Verneur »

florek177 pisze:Niekoniecznie, wszystko zależy od proporcji boków. To co napisałeś, to przypadek szczególny.
\(\displaystyle{ sin(\alpha) = \frac{k}{m}}\)

inne funkcje analogicznie
Czyli,

\(\displaystyle{ Sin (\alpha) = \frac{k}{m}}\)

\(\displaystyle{ Cos ( \alpha ) = \frac{l}{m}}\)

\(\displaystyle{ tg( \alpha ) = \frac{k}{l}}\)

\(\displaystyle{ ctg( \alpha )= \frac{l}{k}}\)

tak?
ODPOWIEDZ