Zbiór wartości

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
pawel435
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 92
Rejestracja: 14 mar 2008, o 19:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: mam to wiedzieć???
Podziękował: 32 razy

Zbiór wartości

Post autor: pawel435 »

Mam wyznaczyć zbiór wartości. Chcę tylko żeby ktos sprawdził moje obliczenia czy są poprawne.
\(\displaystyle{ y=sinx-cosx+3}\)
\(\displaystyle{ y=sinx-sin(x- \frac{\pi}{2} +3}\)
\(\displaystyle{ y=2sin( \frac{x- \frac{\pi}{2}+x }{2}) \cdot cos( \frac{ \frac{\pi}{2} }{2})+3}\)
\(\displaystyle{ y=2sin( x- \frac{\pi}{4} )cos \frac{\pi}{4}+3}\)
\(\displaystyle{ y=2sin(x- \frac{\pi}{4} )cos \frac{\pi}{4} +3}\)
\(\displaystyle{ y=2sin(x- \frac{\pi}{4}) \cdot \frac{ \sqrt{2} }{2} +3}\)
\(\displaystyle{ 3+ \sqrt{2} sin(x- \frac{\pi}{4})}\)
i zbiór to \(\displaystyle{ <-3- \sqrt{2} ,3+ \sqrt{2}>}\)??????
Awatar użytkownika
Lorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7150
Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1322 razy

Zbiór wartości

Post autor: Lorek »

W 2. linijce zamiast \(\displaystyle{ \sin (x-\frac{\pi}{2})}\) powinno być \(\displaystyle{ \sin (\frac{\pi}{2}-x)}\)
potem dobrze prawie do końca, bo zw będzie inny...
pawel435
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 92
Rejestracja: 14 mar 2008, o 19:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: mam to wiedzieć???
Podziękował: 32 razy

Zbiór wartości

Post autor: pawel435 »

a to jaki ZW wyjdzie???
Awatar użytkownika
Lorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7150
Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1322 razy

Zbiór wartości

Post autor: Lorek »

Bez tego minusa przy pierwszej 3.
ODPOWIEDZ