Proste rownanie

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Awatar użytkownika
MatizMac
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 568
Rejestracja: 6 lut 2007, o 15:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ostrowiec Św. / Warszawa (Ochota)
Podziękował: 106 razy
Pomógł: 41 razy

Proste rownanie

Post autor: MatizMac »

\(\displaystyle{ sin x + \sqrt{3} cos x =1}\)
Chromosom
Moderator
Moderator
Posty: 10365
Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 127 razy
Pomógł: 1271 razy

Proste rownanie

Post autor: Chromosom »

\(\displaystyle{ \sin x+\sqrt{3}\cos x=1\\ \sin x=1-\sqrt{3}\cos x\\ \sin^2x=1-2\sqrt{3}\cos x+3\cos^2x\\ 4\cos^2x-2\sqrt{3}\cos x=0}\)
pozostawiam do samodzielnego dokończenia.
Awatar użytkownika
MatizMac
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 568
Rejestracja: 6 lut 2007, o 15:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ostrowiec Św. / Warszawa (Ochota)
Podziękował: 106 razy
Pomógł: 41 razy

Proste rownanie

Post autor: MatizMac »

no ok, ale tak podniesione do kwadratu bezceremonialnie?
skad wiesz ze nie umkną jakies rozwiazania ?
Chromosom
Moderator
Moderator
Posty: 10365
Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 127 razy
Pomógł: 1271 razy

Proste rownanie

Post autor: Chromosom »

Takie "bezceremonialne" podnoszenie równań do kwadratu nie powoduje "umknięcia" jakichś rozwiązań, co najwyżej może spowodować pojawienie się innych, nie pasujących do pierwotnej postaci. Rozwiązania takie odrzuca się, sprawdzając, które rozwiązanie spełnia równanie wyjściowe.
Awatar użytkownika
MatizMac
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 568
Rejestracja: 6 lut 2007, o 15:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ostrowiec Św. / Warszawa (Ochota)
Podziękował: 106 razy
Pomógł: 41 razy

Proste rownanie

Post autor: MatizMac »

racja dzieki
ODPOWIEDZ