Proszę o pomoc
\(\displaystyle{ 4\sin(\pi x)=4x^{2}-4x+5}\)
Równanie trygonometryczne
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 23493
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3263 razy
Równanie trygonometryczne
Pełna dokładność.Kartezjusz pisze:Co ma testować to zadanie?
Czy wymagana jest dokładność
\(\displaystyle{ 4\sin(\pi x)=4x^{2}-4x+5}\)
\(\displaystyle{ sin(\pi x)=(x-0,5)^2+1}\)
- Ateos
- Użytkownik
- Posty: 1100
- Rejestracja: 10 maja 2008, o 17:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Swarzędz
- Podziękował: 27 razy
- Pomógł: 214 razy
Równanie trygonometryczne
prawa strona przyjmuje minimalna wartosc 4(wierzcholek f. kwadratowej), a lewa strona przyjmuje maxymalna wartosc =4. Teraz trzeba sprawdzic dla jakiego ixa w argumencie sinus lewa strona przybiera wartosc =4, gdyz innego rozwiazania nie moze byc. Pozostaje obliczyc:
\(\displaystyle{ 4 \sin (\pi x)=4}\)
\(\displaystyle{ 4 \sin (\pi x)=4}\)