Zbadaj parzystość funkcji

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
varianttsi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 95
Rejestracja: 25 paź 2009, o 20:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Dolnośląskie

Zbadaj parzystość funkcji

Post autor: varianttsi »

zbadaj parzystość funkcji :
\(\displaystyle{ f(x) = tg(x)ctg(x)

f(x) = tg(x)cos(x)

f(x) = tg(x)sin(x)}\)


f(x) = tg(x)ctg(x)
f(-x) = tg(-x)ctg(-x) = -tg(x) (-ctgx) , jeśli mnożymy dwie liczby ujemne to uzyskujemy dodatnią , czy w tym przypadku też tak jest?
bayo84
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 564
Rejestracja: 30 lip 2009, o 09:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 122 razy

Zbadaj parzystość funkcji

Post autor: bayo84 »

Tak jest.

I. parzysta

II. nie jest parzysta

III. parzysta
ODPOWIEDZ