wyrazenie trygonometryczne

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
pischedda68
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 13 lis 2009, o 09:12
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Włochy
Podziękował: 3 razy

wyrazenie trygonometryczne

Post autor: pischedda68 »

Kąt α jest mniejszym kątem ostrym w trójkącie prostokątnym o przyprostokątnych o długościach 6
cm i 7 cm. Oblicz wartość wyrażenia W = 17 sin α cos α − 7 tg α . Nie wiem co z tym zrobic
Awatar użytkownika
mx2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 553
Rejestracja: 14 paź 2006, o 19:43
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 108 razy

wyrazenie trygonometryczne

Post autor: mx2 »

pischedda68 pisze:Kąt α jest mniejszym kątem ostrym w trójkącie prostokątnym o przyprostokątnych o długościach 6
cm i 7 cm. Oblicz wartość wyrażenia W = 17 sin α cos α − 7 tg α . Nie wiem co z tym zrobic
Czyli kąt ten leży naprzeciwko najmniejszego boku(czyli 6)
Długość 3 boku(\(\displaystyle{ c}\)) wyliczasz z twierdzenia pitagorasa
\(\displaystyle{ 6^{2}+7^{2}=c^{2}}\)

Mają wszystkie boki możesz wyliczyć sin,cos i tg, podstawić do wyrażenia i obliczyć wartość
gandalf1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 30 lis 2009, o 11:38
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: płock

wyrazenie trygonometryczne

Post autor: gandalf1 »

hej pomógłby mi ktos w tym bo nie wiem jak to zrobic;/

zad
oblicz wartosc wyrazenia:
a)sin390stopni + cos420 stopni - tg405 stopni=

b) cos750stopni + ctg 315stopni kreska ułamkowa a pod spodem tg765stopni - sin 111-stopni

dzieki za odpowiedz
ODPOWIEDZ