Równanie trygonometryczne

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Jado
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 62
Rejestracja: 5 lis 2006, o 21:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznan

Równanie trygonometryczne

Post autor: Jado »

Wydawało mi się, że to proste równanie ale niestety otrzymuję wynik inny niż jest w odpowiedzi
\(\displaystyle{ sinx-cos2x=1}\) liczyłem to tak
\(\displaystyle{ sinx-(1-2sin ^{2}x)-1=0}\)
czyli \(\displaystyle{ 2sin ^{2}x + sinx -2 = 0}\)
stąd \(\displaystyle{ /Delta= 1 + 16=17}\)
czyli \(\displaystyle{ sinx \approx -1,28 odpada bo <-1 i sinx \approx 0,78}\)
stąd x \approx 51,19' lub x \approx 128,41'[/latex]
a odpowiedz jest x=30 lub x=210.
Gdzie popełniłem błąd? a może odpowiedz jest błędna.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Równanie trygonometryczne

Post autor: piasek101 »

Wstaw ich odpowiedzi do wyjściowego równania i się przekonasz co jest grane.
ODPOWIEDZ