Rozwiąż trójkąt prostokątny
-
- Użytkownik
- Posty: 318
- Rejestracja: 14 lis 2008, o 21:42
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 71 razy
Rozwiąż trójkąt prostokątny
Rozwiąż trójkąt prostokątny o przyprostokątnej 10 oraz kątach ostrych \(\displaystyle{ \alpha}\)\(\displaystyle{ i \beta}\) jeśli
\(\displaystyle{ sin \alpha \cdot cos\beta}\)\(\displaystyle{ =0,36}\)
potrafię rozpatrzyć jeden przypadek a wiem że są dwa
może mi ktoś pomóc?
\(\displaystyle{ sin \alpha \cdot cos\beta}\)\(\displaystyle{ =0,36}\)
potrafię rozpatrzyć jeden przypadek a wiem że są dwa
może mi ktoś pomóc?
-
- Użytkownik
- Posty: 318
- Rejestracja: 14 lis 2008, o 21:42
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 71 razy
Rozwiąż trójkąt prostokątny
ok, zrobiłam tak
wysżło mi że \(\displaystyle{ sin ^{2} \alpha =0,36}\)
w rezultacie
\(\displaystyle{ sin \alpha =0,6}\)
z wzoru \(\displaystyle{ sin ^{2} \alpha + cos ^{2} \alpha =1}\) wyliczyłam cos. i tak obliczę dwa boki. Ale jest jeszcze jeden przypadek.
jaki?
wysżło mi że \(\displaystyle{ sin ^{2} \alpha =0,36}\)
w rezultacie
\(\displaystyle{ sin \alpha =0,6}\)
z wzoru \(\displaystyle{ sin ^{2} \alpha + cos ^{2} \alpha =1}\) wyliczyłam cos. i tak obliczę dwa boki. Ale jest jeszcze jeden przypadek.
jaki?
-
- Użytkownik
- Posty: 318
- Rejestracja: 14 lis 2008, o 21:42
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 71 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 318
- Rejestracja: 14 lis 2008, o 21:42
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 71 razy
- Lorek
- Użytkownik
- Posty: 7150
- Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1322 razy
Rozwiąż trójkąt prostokątny
O ja, nie ma to jak czytać ze zrozumieniem... tu 10 jest przyprostokątną a nie przeciw
1.
\(\displaystyle{ \frac{10}{c}=\sin \alpha =\frac{3}{5}}\)
Stąd policzysz \(\displaystyle{ c}\), a drugą przyprostokątną z Pitagorasa
2.
To samo tyle, że \(\displaystyle{ \sin \alpha =\frac{4}{5}}\)
1.
\(\displaystyle{ \frac{10}{c}=\sin \alpha =\frac{3}{5}}\)
Stąd policzysz \(\displaystyle{ c}\), a drugą przyprostokątną z Pitagorasa
2.
To samo tyle, że \(\displaystyle{ \sin \alpha =\frac{4}{5}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 30
- Rejestracja: 15 paź 2010, o 19:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: da LW
- Podziękował: 7 razy
Rozwiąż trójkąt prostokątny
Bardzo prosiłbym o ponowne wyjaśnienie tego zadania. W odpowiedziach mam tak:
kąty: 36,9 oraz 53,1 ;; boki \(\displaystyle{ a= 10, b= 13\frac{1}{3}}\) i \(\displaystyle{ c=16\frac{2}{3}}\)
O ile wszystkie wartości trygonometryczne mi się zgadzają, o tyle boki nie. U mnie boki wyszył \(\displaystyle{ r = 10, X = 8, y=6.}\)
Robię to tak:
1) \(\displaystyle{ \sin\alpha \cdot \cos\beta = 0,36}\)
2) \(\displaystyle{ \sin\alpha = \cos\beta}\)
3) \(\displaystyle{ \cos^{2}\beta = 0,36}\)
4) \(\displaystyle{ \cos\beta = \frac{6}{10}}\)
Ktoś wie w czym tkwi błąd? Ja ogólnie z trygonometrii niekumaty, tak jak ze wszystkim, więc swojsko bym prosił
kąty: 36,9 oraz 53,1 ;; boki \(\displaystyle{ a= 10, b= 13\frac{1}{3}}\) i \(\displaystyle{ c=16\frac{2}{3}}\)
O ile wszystkie wartości trygonometryczne mi się zgadzają, o tyle boki nie. U mnie boki wyszył \(\displaystyle{ r = 10, X = 8, y=6.}\)
Robię to tak:
1) \(\displaystyle{ \sin\alpha \cdot \cos\beta = 0,36}\)
2) \(\displaystyle{ \sin\alpha = \cos\beta}\)
3) \(\displaystyle{ \cos^{2}\beta = 0,36}\)
4) \(\displaystyle{ \cos\beta = \frac{6}{10}}\)
Ktoś wie w czym tkwi błąd? Ja ogólnie z trygonometrii niekumaty, tak jak ze wszystkim, więc swojsko bym prosił
Ostatnio zmieniony 8 mar 2011, o 23:45 przez Crizz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 4094
- Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 805 razy
Rozwiąż trójkąt prostokątny
No ale to, co dotąd napisałeś jest przecież OK, jak możesz zobaczyć wyżej. Oznacza to, że nie widzimy tej cześci Twojego rozwiązania, która jest zła, i w konsekwencji nie możemy Ci pomóc
Najprawdopodobniej jednak zapominasz, że
Najprawdopodobniej jednak zapominasz, że
Lorek pisze:tu 10 jest przyprostokątną a nie przeciw
-
- Użytkownik
- Posty: 30
- Rejestracja: 15 paź 2010, o 19:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: da LW
- Podziękował: 7 razy
Rozwiąż trójkąt prostokątny
nieprawda Podałem, że wyszły mi dla dwóch przypadków inne boki aniżeli w odpowiedziach. W odpowiediach boki są ułamkami, z wyjątkiem 10, u mnie wszystkie boki to liczby całkowite. Wyznaczając sin i cos mam zawsze coś przez 10. No więc jak mam np. sinL = coś przez 10, to wychodzi na to że 10 jest przeciwprostokątną, coś jest bokiem i tu już mi się wszystko wali.
-
- Użytkownik
- Posty: 4094
- Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 805 razy
Rozwiąż trójkąt prostokątny
Właśnie, że prawda, podałeś zły wynik, ale nie pokazałeś złej części rozwiązania.
No to po co tak podstawiasz, że masz \(\displaystyle{ 10}\) w mianowniku (skoro wiesz, że to się wali)? Podstaw tak, żeby coś było w mianowniku a \(\displaystyle{ 10}\) w liczniku.
Przecież w definicji sinusa i cosinusa masz "stosunek ... do przeciwprostokątnej", czyli masz dzielić przez przeciwprostokątną. Czyli na pewno nie przez \(\displaystyle{ 10}\), bo \(\displaystyle{ 10}\) ma być przyprostokątną, a nie przeciwprostokątną.
No to po co tak podstawiasz, że masz \(\displaystyle{ 10}\) w mianowniku (skoro wiesz, że to się wali)? Podstaw tak, żeby coś było w mianowniku a \(\displaystyle{ 10}\) w liczniku.
Przecież w definicji sinusa i cosinusa masz "stosunek ... do przeciwprostokątnej", czyli masz dzielić przez przeciwprostokątną. Czyli na pewno nie przez \(\displaystyle{ 10}\), bo \(\displaystyle{ 10}\) ma być przyprostokątną, a nie przeciwprostokątną.
-
- Użytkownik
- Posty: 30
- Rejestracja: 15 paź 2010, o 19:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: da LW
- Podziękował: 7 razy
Rozwiąż trójkąt prostokątny
ok, ok, zacząłem co nieco rozumieć.
Więc tak, zakładam sobie że \(\displaystyle{ \sin\alpha = \frac{10}{C}}\)
10 - przyprostokątna [z zadania], C - przeciwprostokątna
\(\displaystyle{ \cos\beta=\sin\alpha}\)
\(\displaystyle{ \sin\alpha \cdot \sin\alpha = 0,36}\)
\(\displaystyle{ \sin\left( \frac{10}{c}\right)^{2} = 0,36}\)
Wymnażam z proporcji, wychodzi \(\displaystyle{ c=16\frac{2}{3}}\) (mogę juz tutaj skrocić ułamek, w trakcie zadania? Bo normalnie jest \(\displaystyle{ \frac{4}{6}}\)]
Teraz wiem że ostatni bok można policzyć z pitagorasa, ale nie umiem tego wykonać, przez ten ułamek się mylę, mógłbyś mi jeszcze pokazać jak to się sumuje?
Więc tak, zakładam sobie że \(\displaystyle{ \sin\alpha = \frac{10}{C}}\)
10 - przyprostokątna [z zadania], C - przeciwprostokątna
\(\displaystyle{ \cos\beta=\sin\alpha}\)
\(\displaystyle{ \sin\alpha \cdot \sin\alpha = 0,36}\)
\(\displaystyle{ \sin\left( \frac{10}{c}\right)^{2} = 0,36}\)
Wymnażam z proporcji, wychodzi \(\displaystyle{ c=16\frac{2}{3}}\) (mogę juz tutaj skrocić ułamek, w trakcie zadania? Bo normalnie jest \(\displaystyle{ \frac{4}{6}}\)]
Teraz wiem że ostatni bok można policzyć z pitagorasa, ale nie umiem tego wykonać, przez ten ułamek się mylę, mógłbyś mi jeszcze pokazać jak to się sumuje?
Ostatnio zmieniony 10 mar 2011, o 09:58 przez Crizz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Proszę nawet proste wyrażenia umieszczać wewnątrz klamer[latex][/latex] .
Powód: Poprawa wiadomości. Proszę nawet proste wyrażenia umieszczać wewnątrz klamer
-
- Użytkownik
- Posty: 4094
- Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 805 razy
Rozwiąż trójkąt prostokątny
Jasne.mateusz9206 pisze:(mogę juz tutaj skrocić ułamek, w trakcie zadania? Bo normalnie jest \(\displaystyle{ \frac{4}{6}}\)]
\(\displaystyle{ \left(16\frac{2}{3}\right)^2=10^2+x^2\\
\left(\frac{50}{3}\right)^2=100+x^2\\
\frac{2500}{9}=100+x^2\\
x^2=\frac{2500}{9}-\frac{900}{9}\\
...}\)