Narysuj wykres funkcji.

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Rafik4
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 3 lis 2007, o 11:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sosnowiec
Podziękował: 2 razy

Narysuj wykres funkcji.

Post autor: Rafik4 »

Witam! Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć w jaki sposób narysować wykres funkcji:
\(\displaystyle{ f(x)= \frac{sin2x}{cosx|sinx|}}\)
Domyślam się, że należy rozpocząć tak:
\(\displaystyle{ f(x)= \frac{sin2x}{cosx|sinx|}}\)
\(\displaystyle{ f(x)= \frac{2sinxcosx}{cosx|sinx|}}\)
\(\displaystyle{ f(x)= \frac{2sinx}{|sinx|}}\)
i co teraz...?
Shameyka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 217
Rejestracja: 9 mar 2009, o 21:01
Płeć: Kobieta
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 20 razy

Narysuj wykres funkcji.

Post autor: Shameyka »

poskracaj to co sie da najpierw. W pierwszym zostanie\(\displaystyle{ \frac{2sinx}{ \left| sinx\right| }}\) ale daj zastrzezenia ze sinx \(\displaystyle{ \neq 0}\) i potem tam gdzie przyjmuje sinx 0 musisz narysowac punkt pusty. I wyjdzie 2 dla sinx wiekszych od 0 lub -2 dla sin x mniejszych od 0. i w zastrzezeniu musi byx rowniez cos x nierowny 0 A dalej podobny schemat-- 29 lis 2009, o 19:45 --a to ty zaczales juz nie zauwazylam;p
ODPOWIEDZ