Pomocy pomoże ktoś? Próbowałem ze wzoru skróconego mnożenia ale mi nic sensownego nie wyszło.
\(\displaystyle{ sin^2 8x - sin^2 4x = -1}\)
Równanie trygonometryczne - jedno
- Lorek
- Użytkownik
- Posty: 7150
- Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1322 razy
Równanie trygonometryczne - jedno
Można zrobić małą sztuczkę:
\(\displaystyle{ \sin^28x=\sin^24x-1}\)
lewa strona jest nieujemna, prawa niedodatnia, czy równość zachodzi wtw gdy obie są równe 0, czyli
\(\displaystyle{ \sin^28x=0 \wedge \sin^24x-1=0}\)
\(\displaystyle{ \sin^28x=\sin^24x-1}\)
lewa strona jest nieujemna, prawa niedodatnia, czy równość zachodzi wtw gdy obie są równe 0, czyli
\(\displaystyle{ \sin^28x=0 \wedge \sin^24x-1=0}\)