pkt przecięcia prostych należący do okręgu

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Awatar użytkownika
kata189
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 86
Rejestracja: 28 kwie 2009, o 18:38
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: TL
Podziękował: 21 razy
Pomógł: 7 razy

pkt przecięcia prostych należący do okręgu

Post autor: kata189 »

Dla jakich wartości parametru m punkt przecięcia prostych k: 2x+2y=-1 oraz l: \(\displaystyle{ mx-4y=cos ^{2} 10 ^{o} + cos ^{2} 100 ^{o} + m}\) należy do okręgu o środku S(-3,2) i promieniu r=2?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

pkt przecięcia prostych należący do okręgu

Post autor: piasek101 »

Na początek

\(\displaystyle{ cos100=cos(90+10)=-sin10}\)

Wyznaczyć punkt przecięcia prostych (współrzędne zależne od (m)); ma on spełnić równanie (trzeba go napisać) okręgu.
ODPOWIEDZ