równanie z parametrem
-
- Użytkownik
- Posty: 739
- Rejestracja: 14 lut 2009, o 18:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krosno
- Podziękował: 17 razy
równanie z parametrem
Wyznacz te wartości parametru m , dla których równanie \(\displaystyle{ cosx= \frac{ m^{2}-4m-4 }{m ^{2}+1 }}\) ma rozwiązanie należące do przedziału \(\displaystyle{ (0, \frac{pi}{3})}\)
Założyłem , że \(\displaystyle{ 1>\frac{m ^{2}-4m-4 }{m ^{2}+1 }> \frac{1}{2}}\)
i wg moich obliczeń wychodzi , że \(\displaystyle{ m \in (- \infty ,- \frac{5}{4}) \cup (9, \infty )}\)
w odpowiedziach jest niestety inny wynik \(\displaystyle{ m \in (- \frac{5}{4},-1) \cup (9, \infty )}\)
Proszę mi powiedzieć skąd ta\(\displaystyle{ -1}\) ??
Założyłem , że \(\displaystyle{ 1>\frac{m ^{2}-4m-4 }{m ^{2}+1 }> \frac{1}{2}}\)
i wg moich obliczeń wychodzi , że \(\displaystyle{ m \in (- \infty ,- \frac{5}{4}) \cup (9, \infty )}\)
w odpowiedziach jest niestety inny wynik \(\displaystyle{ m \in (- \frac{5}{4},-1) \cup (9, \infty )}\)
Proszę mi powiedzieć skąd ta\(\displaystyle{ -1}\) ??
- kolanko
- Użytkownik
- Posty: 1905
- Rejestracja: 9 gru 2006, o 14:23
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łańcut
- Podziękował: 32 razy
- Pomógł: 172 razy
równanie z parametrem
rozwiązujesz takie cos
\(\displaystyle{ \begin{cases} 1> \frac{m^2-4m-4}{m^2 + 1} \\ \frac{m^2-4m-4}{m^2 + 1}>\frac{1}{2} \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} m> - \frac{5}{4} \\ (m-9)(m+1)>0 \end{cases}}\)
no a to daje wynik jak w ksiązce
\(\displaystyle{ \begin{cases} 1> \frac{m^2-4m-4}{m^2 + 1} \\ \frac{m^2-4m-4}{m^2 + 1}>\frac{1}{2} \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} m> - \frac{5}{4} \\ (m-9)(m+1)>0 \end{cases}}\)
no a to daje wynik jak w ksiązce
-
- Użytkownik
- Posty: 739
- Rejestracja: 14 lut 2009, o 18:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krosno
- Podziękował: 17 razy
równanie z parametrem
ok ale 1 w tym przypadku jest podwójnym pierwiastkiem , więc wykres "odbije się" czy to ma jakiś wpływ?
-
- Użytkownik
- Posty: 739
- Rejestracja: 14 lut 2009, o 18:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krosno
- Podziękował: 17 razy
równanie z parametrem
ok w pierwszym przypadku będzie \(\displaystyle{ m \in (9, \infty )}\) a w drugim \(\displaystyle{ m \in (- \infty , -\frac{5}{4})}\) czyli część wpólna tak jak podałem a gdzie ta -1?
- kolanko
- Użytkownik
- Posty: 1905
- Rejestracja: 9 gru 2006, o 14:23
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łańcut
- Podziękował: 32 razy
- Pomógł: 172 razy
równanie z parametrem
\(\displaystyle{ \begin{cases} m> - \frac{5}{4} \\ (m-9)(m+1)>0 \end{cases}}\)
z pierwszego \(\displaystyle{ m> - \frac{5}{4}}\) ma byc wieksze nie mniejsze ... wiec \(\displaystyle{ m \in (-\frac{5}{4} , \infty )}\) a rozwiazanie drugiej to chyba trójmian kwadratowy potrafisz rozwiązac ? jak juz masz w postaci iloczynowej ..
z pierwszego \(\displaystyle{ m> - \frac{5}{4}}\) ma byc wieksze nie mniejsze ... wiec \(\displaystyle{ m \in (-\frac{5}{4} , \infty )}\) a rozwiazanie drugiej to chyba trójmian kwadratowy potrafisz rozwiązac ? jak juz masz w postaci iloczynowej ..
-
- Użytkownik
- Posty: 739
- Rejestracja: 14 lut 2009, o 18:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krosno
- Podziękował: 17 razy
równanie z parametrem
pewnie , że umiem....
-- 29 lis 2009, o 16:53 --
ale dlaczego większe? przecież cosx leży miedzy \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\) a \(\displaystyle{ 1}\) czyli większy od 0,5 a mniejszy od 1-- 29 lis 2009, o 16:57 --nie nic z tego nie rozumiem... jak \(\displaystyle{ m>- \frac{5}{4}}\) skoro wychodzi takie równanie
\(\displaystyle{ (-4m-5)(m ^{2}+1)<0}\)
-- 29 lis 2009, o 16:53 --
ale dlaczego większe? przecież cosx leży miedzy \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\) a \(\displaystyle{ 1}\) czyli większy od 0,5 a mniejszy od 1-- 29 lis 2009, o 16:57 --nie nic z tego nie rozumiem... jak \(\displaystyle{ m>- \frac{5}{4}}\) skoro wychodzi takie równanie
\(\displaystyle{ (-4m-5)(m ^{2}+1)<0}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 112
- Rejestracja: 17 lis 2009, o 21:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 10 razy
równanie z parametrem
Ale niestety nie umiesz rozwiązać prostej nierówności homograficznej? (pamiętaj zasada jest taka dążysz do usunięcia mianownika).tomi140 pisze:pewnie , że umiem....
\(\displaystyle{ \frac{m ^{2}-4m-4 }{m ^{2}+1 }<1 |*(m^{2}+1)}\)
\(\displaystyle{ m^{2}-4m-4<m^{2}+1}\)
\(\displaystyle{ -4m<5}\)
\(\displaystyle{ m>-\frac{5}{4}}\)
Ogarniasz?
Ostatnio zmieniony 29 lis 2009, o 21:54 przez G.BEST7, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 739
- Rejestracja: 14 lut 2009, o 18:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krosno
- Podziękował: 17 razy
równanie z parametrem
zapewniam cię , że potrafie:) a ty nie nadajesz się na pomocnika. sam znalazłem swój błąd więc nie dziękuje za pomoc!
-
- Użytkownik
- Posty: 739
- Rejestracja: 14 lut 2009, o 18:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krosno
- Podziękował: 17 razy
równanie z parametrem
ciekawe co masz na myśli mówiąc , że to proste zadanie... dla mnie nie było proste. i nie czekałem na żadnego Gotowca , po prostu nie umiałem znaleźć swojego błędu a Wy chcieliście się popisać co to z Was za matematycy , jakbym był na studiach tak jak wy to też bym się śmiał z tych zadań ! Trochę wyrozumiałości i kultury ludzie!