Witam rozwiązuje zadania z funkcji i zatrzymałam się na tym zadaniu nawet drobna wskazówka się przyda jak zacząć każdy z podpunktów albo wytłumaczyć jak po kolei na tym przykładzie jak je rozwiązywać prawidłowo zadanie tego typu
3)Dana jest funkcja \(\displaystyle{ f(x)=cosx+ x^{2}-4}\)
a)Oblicz wartość funkcji f dla argumentu \(\displaystyle{ \pi}\)
b)Wyznacz punkt przecięcia wykresu funkcji f z osią OY
c)Określ znak liczby f (2). Odpowiedź uzasadnij
oblicz wartość funkcji
- mathX
- Użytkownik
- Posty: 648
- Rejestracja: 1 lis 2008, o 15:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 116 razy
oblicz wartość funkcji
a)\(\displaystyle{ f(\pi)=cos\pi+\pi ^{2}-4=-1+\pi ^{2}-4=\pi ^{2}-5}\)
b)\(\displaystyle{ f(0)=cos0^{o}-0^{2}-4=1-3=-3}\) W punkcie A(0,-3)
c)Wskazówka:
\(\displaystyle{ cos\pi<cos2<cos \frac{\pi}{2}}\)
Pozdrawiam.
b)\(\displaystyle{ f(0)=cos0^{o}-0^{2}-4=1-3=-3}\) W punkcie A(0,-3)
c)Wskazówka:
\(\displaystyle{ cos\pi<cos2<cos \frac{\pi}{2}}\)
Pozdrawiam.