Obliczyć (cos, arcsin, arccos)
- Till
- Użytkownik
- Posty: 25
- Rejestracja: 4 wrz 2009, o 01:14
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 6 razy
Obliczyć (cos, arcsin, arccos)
Skorzystaj z faktów, że
\(\displaystyle{ \cos(arc\sin(x))=\sqrt{1-x^2}=\sin(arc\cos(x))}\)
\(\displaystyle{ arc\sin(-x) = -arc\sin(x)}\)
\(\displaystyle{ cos(arc\cos(x))=x}\)
oraz ze wzoru na \(\displaystyle{ \cos(x+y)}\)
\(\displaystyle{ \cos(arc\sin(x))=\sqrt{1-x^2}=\sin(arc\cos(x))}\)
\(\displaystyle{ arc\sin(-x) = -arc\sin(x)}\)
\(\displaystyle{ cos(arc\cos(x))=x}\)
oraz ze wzoru na \(\displaystyle{ \cos(x+y)}\)