Witam. Czy mógłby mi ktoś napisać jak postąpić krok po kroku w takiej sytuacji? :
Wyznacz funkcję odwrotną do funkcji:
\(\displaystyle{ f(x)=3-\sin \frac{x}{2}
D_{f}= \left[-\pi,\pi \right]}\)
Dzięki.
Funkcja odwrotna do cyklometrycznej
- Nakahed90
- Użytkownik
- Posty: 9096
- Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 1871 razy
Funkcja odwrotna do cyklometrycznej
Zacznij od sprawdzenie czy funkcja jest bijekcją, później skorzystaj z definicji funkcji odwrotnej.
Funkcja odwrotna do cyklometrycznej
Jest bijekcją. Potem robiłem tak:
\(\displaystyle{ y=3-\sin\frac{x}{2}
y+\sin\frac{x}{2}=3
\sin\frac{x}{2}=3-y
\frac{x}{2}=\arcsin (\left3-y\right)
x=2 \cdot arcsin \left( 3-y\right)
y=2 \cdot arcsin \left( 3-x\right)}\)
Jest ok?
\(\displaystyle{ y=3-\sin\frac{x}{2}
y+\sin\frac{x}{2}=3
\sin\frac{x}{2}=3-y
\frac{x}{2}=\arcsin (\left3-y\right)
x=2 \cdot arcsin \left( 3-y\right)
y=2 \cdot arcsin \left( 3-x\right)}\)
Jest ok?
Ostatnio zmieniony 28 lis 2009, o 20:41 przez paba, łącznie zmieniany 1 raz.