wartość wyrażenia trygonometrycznego

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
matteooshec
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 62
Rejestracja: 25 gru 2008, o 14:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z południa
Podziękował: 21 razy

wartość wyrażenia trygonometrycznego

Post autor: matteooshec »

Jak robić tego typu zadania:

Oblicz wartość wyrażenia \(\displaystyle{ sin20^{o}cos70^{o} + cos20^{o}sin70^{o} - tg10^{o}tg80^{o}}\)

Proszę o wytłumaczenie
wbb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 464
Rejestracja: 17 lut 2009, o 15:00
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 73 razy
Pomógł: 25 razy

wartość wyrażenia trygonometrycznego

Post autor: wbb »

\(\displaystyle{ sin20^{o}cos70^{o} + cos20^{o}sin70^{o}=sin(20^{o}+70^{o})}\)

Na tangens też jest jakiś wzór, ale nie pamiętam.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

wartość wyrażenia trygonometrycznego

Post autor: piasek101 »

Albo :
\(\displaystyle{ sin20=cos70}\)

\(\displaystyle{ cos20=sin70}\)

\(\displaystyle{ tg10=ctg80}\)
ODPOWIEDZ