rysowanie funkcji trygonometrycznych

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Hellbike
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 169
Rejestracja: 27 cze 2008, o 14:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: zg
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3 razy

rysowanie funkcji trygonometrycznych

Post autor: Hellbike »

jak rysuje sie funkcje trygonometryczne takiej postaci - \(\displaystyle{ a \cdot sin(b \alpha + c)}\).

a - tutaj domyslam sie, ze funkcja osiaga maksima/minima na wysokosci a, zamiast na wysokosci 1.
b - nie mam pojecia co z tym zrobic.
c - tutaj pewnie trzeba przesunac wykres, chyba w prawo, o c?
BettyBoo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5356
Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gliwice
Pomógł: 1381 razy

rysowanie funkcji trygonometrycznych

Post autor: BettyBoo »

\(\displaystyle{ a \cdot sin(b \alpha + c)=a \cdot sin(b( \alpha + \frac{c}{b})).}\)

a powoduje "rozciągnięcie" wykresu w pionie a razy
b powoduje "zwężenie" wykresu w poziomie b razy (np jeśli b=2, to sinusoida jest 2 razy "węższa")
c/b przesuwa wykres w lewo o c/b

Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ