Zbiór Wartości

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
fafq08
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław

Zbiór Wartości

Post autor: fafq08 »

Jak mam wyznaczyć zbiór wartości przykładowo takiej funkcji?

\(\displaystyle{ y=2sin(2x + \frac{\pi}{3})+1}\)

Z góry dziękuje
Ostatnio zmieniony 27 lis 2009, o 19:33 przez Nakahed90, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Awatar użytkownika
Nakahed90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9096
Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Pomógł: 1871 razy

Zbiór Wartości

Post autor: Nakahed90 »

Skorzystaj z ograniczoności funkcji sinus.
fafq08
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław

Zbiór Wartości

Post autor: fafq08 »

Dziękuje, ale niestety mój mózg chyba uległ przegrzaniu i nie za wiele mi to mówi XD Mógłby ktoś tak wytłumaczyć jak krowie na rowie?
Awatar użytkownika
Nakahed90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9096
Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Pomógł: 1871 razy

Zbiór Wartości

Post autor: Nakahed90 »

\(\displaystyle{ -1 \le sinx \le 1}\)
fafq08
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław

Zbiór Wartości

Post autor: fafq08 »

Ok, robiłam inne przykłady w ten sposób i wszystko dobrze dopóki mi się to pi/3 nie pojawiło, bo kompletnie nie wiem co mam z tym zrobić
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34296
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Zbiór Wartości

Post autor: Jan Kraszewski »

A czy \(\displaystyle{ \frac\pi 3}\) w jakikolwiek sposób wpływa na to, jakie wartości może przyjmować Twoja funkcja?

JK
ODPOWIEDZ