Obliczyć (sin i arcsin)

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
r0xt4r
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 51
Rejestracja: 7 paź 2008, o 21:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wałbrzych
Podziękował: 29 razy
Pomógł: 6 razy

Obliczyć (sin i arcsin)

Post autor: r0xt4r »

\(\displaystyle{ sin(2arccos \frac{ \sqrt{3} }{4})}\)
Awatar użytkownika
Nakahed90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9096
Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Pomógł: 1871 razy

Obliczyć (sin i arcsin)

Post autor: Nakahed90 »

Skorzystaj z jedynki trygonometrycznej.
r0xt4r
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 51
Rejestracja: 7 paź 2008, o 21:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wałbrzych
Podziękował: 29 razy
Pomógł: 6 razy

Obliczyć (sin i arcsin)

Post autor: r0xt4r »

Faktycznie, dzięki. Mam jeszcze jeden przykład, chyba trochę trudniejszy bo nie mogę go rozgryźć:

\(\displaystyle{ cos(arcsin(\frac{-1}{3})+arccos \frac{2}{3})}\)
Jakieś wskazówki?
ODPOWIEDZ