określ dziedzinę funkcji
-
- Użytkownik
- Posty: 24
- Rejestracja: 21 lis 2009, o 16:32
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 2 razy
określ dziedzinę funkcji
Zupełnie tego nie pamiętam co się działo z tymi funkcjami po przekształceniach. Gdyby ktoś mógł mi przypomnieć na tych 2 przykładach i przy okazji pomóc określić dziedzinę funkcji.
Będe bardzo wdzięczna
\(\displaystyle{ f(x) = 4ctg4x
g(x)= \sqrt{sin2x}}\)
Będe bardzo wdzięczna
\(\displaystyle{ f(x) = 4ctg4x
g(x)= \sqrt{sin2x}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 941
- Rejestracja: 17 gru 2007, o 21:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kingdom Hearts
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 222 razy
określ dziedzinę funkcji
1) znajdź takie wartości, dla których cotangens nie istnieje, a następnie z liczb rzeczywistych wyrzuć te wartości, uwzględniając okres
2) nie ma pierwiastka z liczby ujemnej więc już chyba wiesz, jaki musi być warunek
2) nie ma pierwiastka z liczby ujemnej więc już chyba wiesz, jaki musi być warunek
-
- Użytkownik
- Posty: 24
- Rejestracja: 21 lis 2009, o 16:32
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 2 razy
określ dziedzinę funkcji
ctg4x to znaczy, że okres będzie \(\displaystyle{ 4Pi}\), tak? a jaki wpływ ma na to 4 z przodu?
-
- Użytkownik
- Posty: 941
- Rejestracja: 17 gru 2007, o 21:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kingdom Hearts
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 222 razy
określ dziedzinę funkcji
nie. To znaczy, że
\(\displaystyle{ 4x\ne k\Pi \Rightarrow x\ne\frac{k\Pi}{4}}\)
\(\displaystyle{ D_f=R\backslash (\frac{k\Pi}{4})\;k\in Z}\)
\(\displaystyle{ 4x\ne k\Pi \Rightarrow x\ne\frac{k\Pi}{4}}\)
\(\displaystyle{ D_f=R\backslash (\frac{k\Pi}{4})\;k\in Z}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 25 lis 2009, o 19:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łańcut
określ dziedzinę funkcji
ctg4x to znaczy, że okres zmniejsza sie o 4, czyli jeżeli ctgx nie istnieje dla x=k*Pi to ctg4x nie istnieje dla x=1/4*Pi*k. A 4 przed ctgx dotyczy zbioru wartości, z tym, że zbiór wartości tutaj się nie zmienia bo ctg przyjmuje wszystkie wartości R.