Witam, mam problem z jednym zadaniem. Niestety nie wiem czy jest ono kompletne. Treść zadania jaką udało mi się zapamiętać wygląda tak: "Wyznacz wartości kątów ostrych w trójkącie prostokątnym wiedząc, że jedna z przyprostokątnych jest 4 razy dłuższa od drugiej"
Więc tak jak w temacie. Czy to zadanie jest możliwe do obliczenia?
Czy to jest możliwe do obliczenia?
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 24 lis 2009, o 19:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 2 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 705
- Rejestracja: 10 lip 2009, o 16:32
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 58 razy
Czy to jest możliwe do obliczenia?
oczywiście oznaczmy sobie:
\(\displaystyle{ x}\)- krótsza przyprostokątna
\(\displaystyle{ 4x}\)- dłuższa
\(\displaystyle{ x \sqrt{17}}\) - przeciwprostokątna i tak:
\(\displaystyle{ \sin \alpha= \frac{1}{\sqrt{17}}
\sin\gamma= \frac{4}{\sqrt{17}}}\)
z tablicy sprawdzasz czy to się kupy trzyma tz. czy sumia miar tych kątów przypakiem nie przekracza 90 stopni i masz rozwiązanie.
\(\displaystyle{ x}\)- krótsza przyprostokątna
\(\displaystyle{ 4x}\)- dłuższa
\(\displaystyle{ x \sqrt{17}}\) - przeciwprostokątna i tak:
\(\displaystyle{ \sin \alpha= \frac{1}{\sqrt{17}}
\sin\gamma= \frac{4}{\sqrt{17}}}\)
z tablicy sprawdzasz czy to się kupy trzyma tz. czy sumia miar tych kątów przypakiem nie przekracza 90 stopni i masz rozwiązanie.
-
- Użytkownik
- Posty: 941
- Rejestracja: 17 gru 2007, o 21:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kingdom Hearts
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 222 razy
Czy to jest możliwe do obliczenia?
Owszem
Przeciwprostokątna z tw. pitagorasa wynosi \(\displaystyle{ \sqrt{17}x}\)
Z twierdzenia sinusów:
\(\displaystyle{ \frac{\sqrt{17}x}{sin 90^{o}}=\frac{x}{sin \alpha} \Rightarrow sin\alpha=\frac{1}{\sqrt{17}} \Rightarrow \alpha=arcsin\frac{1}{\sqrt{17}}}\)
Z twierdzenia sinusów:
\(\displaystyle{ \frac{\sqrt{17}x}{sin 90^{o}}=\frac{4x}{sin \beta} \Rightarrow sin\beta=\frac{4}{\sqrt{17}} \Rightarrow\\ \beta=arcsin\frac{4}{\sqrt{17}}}\)
Przeciwprostokątna z tw. pitagorasa wynosi \(\displaystyle{ \sqrt{17}x}\)
Z twierdzenia sinusów:
\(\displaystyle{ \frac{\sqrt{17}x}{sin 90^{o}}=\frac{x}{sin \alpha} \Rightarrow sin\alpha=\frac{1}{\sqrt{17}} \Rightarrow \alpha=arcsin\frac{1}{\sqrt{17}}}\)
Z twierdzenia sinusów:
\(\displaystyle{ \frac{\sqrt{17}x}{sin 90^{o}}=\frac{4x}{sin \beta} \Rightarrow sin\beta=\frac{4}{\sqrt{17}} \Rightarrow\\ \beta=arcsin\frac{4}{\sqrt{17}}}\)
- Sherlock
- Użytkownik
- Posty: 2783
- Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Pomógł: 739 razy
Czy to jest możliwe do obliczenia?
nie potrzeba, wiemy przecież, że to trójkąt (do tego prostokątny co pozwala skorzystać z tw. Pitagorasa). Do tablic możemy za to spojrzeć by odczytać miary kątówjustynian pisze:z tablicy sprawdzasz czy to się kupy trzyma tz. czy sumia miar tych kątów przypakiem nie przekracza 90 stopni i masz rozwiązanie.
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 24 lis 2009, o 19:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 2 razy