Witam pomoże mi ktoś rozwiązać kilka równań i nierówności trygonometrycznych?? Bo nie mam pojęcia jak je ruszyć.
1. \(\displaystyle{ 2 \sin ^2 (3x)-3 \sin 3x+1=0}\)
2. \(\displaystyle{ \sin3x+\sin5x=\sin4x}\)
3.\(\displaystyle{ \sin3x+\cos3x=-1}\)
4. \(\displaystyle{ \sin x+ \sqrt{3}\cos x=1}\)
5. \(\displaystyle{ 3|\cos x |+2\sin^2(x)>3 \quad \quad x \in \left(90^o;270^o\right)}\)
Z góry dziękuje za pomoc. Może mnie dopuszczą do matury:)
Równania i nierówności trygonometryczne
-
- Użytkownik
- Posty: 1
- Rejestracja: 24 lis 2009, o 17:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
Równania i nierówności trygonometryczne
Ostatnio zmieniony 24 lis 2009, o 17:52 przez miki999, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Równania i nierówności trygonometryczne
1. Podstaw \(\displaystyle{ sin(3x)=t}\)
2. \(\displaystyle{ 2sin4xcosx=sin4x}\)
3. Dołóż jedynkę trygonometryczną i rozwiąż układ.
4. Tak jak 3, lub podziel stronami przez 2 i szukaj jakiegoś wzoru po lewej stronie.
5. w podanym przedziale (cosx<0) zatem || mozna ,,zgubić"; sinusa też się pozbądź (z jedynki trygonometrycznej).
Ps. Rozszerzoną chcesz zdawać ? Te zadania na to wskazują.
2. \(\displaystyle{ 2sin4xcosx=sin4x}\)
3. Dołóż jedynkę trygonometryczną i rozwiąż układ.
4. Tak jak 3, lub podziel stronami przez 2 i szukaj jakiegoś wzoru po lewej stronie.
5. w podanym przedziale (cosx<0) zatem || mozna ,,zgubić"; sinusa też się pozbądź (z jedynki trygonometrycznej).
Ps. Rozszerzoną chcesz zdawać ? Te zadania na to wskazują.