Mam pytanie odnoście równania tryg a mianowicie:
czy majac coś takiego:
2.5sinxcosx = 2cos^2xsinx + sin^3x czy ja mogę skreślić z obu stron sinx czy tak nie wolno ??
a jeżeli nie wolno o bardo proszę o rozwiązanie tego albo o jakąś wskazówkę
problem z trudnym równaniem
-
- Użytkownik
- Posty: 564
- Rejestracja: 30 lip 2009, o 09:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 122 razy
problem z trudnym równaniem
\(\displaystyle{ 2,5sinxcosx = 2cos^2xsinx+sin3x}\)
\(\displaystyle{ 2,5sinxcosx=2(1-sin^2x)sinx+sin3x}\)
\(\displaystyle{ 2,5sinxcosx=2sinx-2sin^3x+sin3x}\)
\(\displaystyle{ 2,5sinxcosx=2sinx-2sin^3x+sinx(3-4sin^2x)}\)
\(\displaystyle{ 2,5sinxcosx=2sinx-2sin^3x+3sinx-4sin^3x}\)
\(\displaystyle{ 2,5sinxcosx=5sinx-6sin^3x /:sinx (z. sinx \neq 0)}\)
\(\displaystyle{ 2,5cosx = 5 - 6sin^2x}\)
\(\displaystyle{ 2,5cosx = 5 - 6(1-cos^2x)}\)
\(\displaystyle{ 2,5cosx = 5 - 6 + cos^2x}\)
\(\displaystyle{ 0 = cos^2x - 2,5cosx - 1}\)
ozn. \(\displaystyle{ cosx=t}\)
\(\displaystyle{ ...}\)
\(\displaystyle{ 2,5sinxcosx=2(1-sin^2x)sinx+sin3x}\)
\(\displaystyle{ 2,5sinxcosx=2sinx-2sin^3x+sin3x}\)
\(\displaystyle{ 2,5sinxcosx=2sinx-2sin^3x+sinx(3-4sin^2x)}\)
\(\displaystyle{ 2,5sinxcosx=2sinx-2sin^3x+3sinx-4sin^3x}\)
\(\displaystyle{ 2,5sinxcosx=5sinx-6sin^3x /:sinx (z. sinx \neq 0)}\)
\(\displaystyle{ 2,5cosx = 5 - 6sin^2x}\)
\(\displaystyle{ 2,5cosx = 5 - 6(1-cos^2x)}\)
\(\displaystyle{ 2,5cosx = 5 - 6 + cos^2x}\)
\(\displaystyle{ 0 = cos^2x - 2,5cosx - 1}\)
ozn. \(\displaystyle{ cosx=t}\)
\(\displaystyle{ ...}\)