oblicz wartosc wyrazenia ?
oblicz wartosc wyrazenia ?
kąt \(\displaystyle{ \alpha}\) jest mniejszym kątem ostrym w trojkacie prostokatnym o przyprostokatnych o dlugosciach 6 cm i 7 cm . oblicz wartosc wyrazenia \(\displaystyle{ W=17sin \alpha cos \alpha - 7tg \alpha}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
oblicz wartosc wyrazenia ?
\(\displaystyle{ a=6}\)
\(\displaystyle{ b=7}\)
\(\displaystyle{ \alpha}\) leży naprzeciwko \(\displaystyle{ a}\)
Z Pitagorasa policz \(\displaystyle{ c}\)
Potem wartości sinusa cosinusa i tangensa i wartość wyrażenia
\(\displaystyle{ b=7}\)
\(\displaystyle{ \alpha}\) leży naprzeciwko \(\displaystyle{ a}\)
Z Pitagorasa policz \(\displaystyle{ c}\)
Potem wartości sinusa cosinusa i tangensa i wartość wyrażenia
oblicz wartosc wyrazenia ?
no ale ja nie mam zielonego pojecia z trygonometrii, z tych calych sinusow , cosinusow , moglby ktos to calkiem rozwiazac , ??