Funkcje trygonometryczne kąta ostrego
-
- Użytkownik
- Posty: 19
- Rejestracja: 11 lis 2009, o 13:23
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Czestochowa
Funkcje trygonometryczne kąta ostrego
Dwa trójkąty równoramienne mają ramiona o długości 8. Kąty między ramionami jednego z tych trójkątów ma miarę 30 stopni a między ramionami drugiego 120 stopni. Który z tych trójkątów ma większe pole?
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Funkcje trygonometryczne kąta ostrego
Podpowiedź:
\(\displaystyle{ b}\) - ramię trójkąta
\(\displaystyle{ P= \frac{b^2 sin\alpha}{2}}\)
\(\displaystyle{ sin30^o= \frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ sin120^o= \frac{ \sqrt{3} }{2}}\)
\(\displaystyle{ b}\) - ramię trójkąta
\(\displaystyle{ P= \frac{b^2 sin\alpha}{2}}\)
\(\displaystyle{ sin30^o= \frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ sin120^o= \frac{ \sqrt{3} }{2}}\)