Narysuj [cosx]

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
mati9216
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 28
Rejestracja: 11 lis 2008, o 12:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 2 razy

Narysuj [cosx]

Post autor: mati9216 »

Jak narysować funkcję \(\displaystyle{ f(x)=[\cos x]}\) mógłby mi to ktoś wytłumaczyć krok po kroku?
Ostatnio zmieniony 13 cze 2021, o 19:18 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Awatar użytkownika
okon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 731
Rejestracja: 12 paź 2008, o 22:45
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 170 razy
Pomógł: 16 razy

Narysuj [cosx]

Post autor: okon »

[cosx] chodzi Ci o wartość bezwzględną?
mati9216
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 28
Rejestracja: 11 lis 2008, o 12:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 2 razy

Narysuj [cosx]

Post autor: mati9216 »

nie chodzi mi o wartość bezwzględną ale o część całowitą cosx
wbb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 464
Rejestracja: 17 lut 2009, o 15:00
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 73 razy
Pomógł: 25 razy

Narysuj [cosx]

Post autor: wbb »

\(\displaystyle{ [\cos x]=\begin{cases} 1, &\cos x=1\\ 0, &\cos x \in [0,1)\\ -1, &\cos x \in [-1,0) \end{cases}}\)
Ostatnio zmieniony 13 cze 2021, o 19:18 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
mati9216
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 28
Rejestracja: 11 lis 2008, o 12:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 2 razy

Narysuj [cosx]

Post autor: mati9216 »

A można prosić o jakieś wyjaśnienie?
wbb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 464
Rejestracja: 17 lut 2009, o 15:00
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 73 razy
Pomógł: 25 razy

Narysuj [cosx]

Post autor: wbb »

Część całkowita liczby \(\displaystyle{ x}\) to największa liczba całkowita nie większa od \(\displaystyle{ x}\).
mati9216
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 28
Rejestracja: 11 lis 2008, o 12:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 2 razy

Narysuj [cosx]

Post autor: mati9216 »

i mój wykres to będą dwie półproste i jeden punkt? jak to narysować w programie, uwzględniając przedziały
ODPOWIEDZ