Witam
Mam problem jak to obliczyć:
1. \(\displaystyle{ \sqrt{3} tgx-1<0}\) dla \(\displaystyle{ x \in \left[0, 2 \pi \right]}\)
2. \(\displaystyle{ \left|sinx \right|sinx \le \frac{1}{2}}\) dla \(\displaystyle{ x \in \left[0, 2 \pi \right]}\)
Obliczyć nierówność
- mx2
- Użytkownik
- Posty: 553
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 19:43
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 108 razy
Obliczyć nierówność
1. \(\displaystyle{ \sqrt{3} tgx-1<0}\) dla \(\displaystyle{ x \in \left[0, 2 \pi \right]}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{3}tg<1}\)
\(\displaystyle{ tg<\frac{1}{\sqrt{3}}}\)
\(\displaystyle{ tg<\frac{\sqrt{3}}{3}}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{3}tg<1}\)
\(\displaystyle{ tg<\frac{1}{\sqrt{3}}}\)
\(\displaystyle{ tg<\frac{\sqrt{3}}{3}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 739
- Rejestracja: 14 lut 2009, o 18:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krosno
- Podziękował: 17 razy
Obliczyć nierówność
właśnie rozwiązałem Twój przykład mi wyszło , że \(\displaystyle{ x \in (0, \frac{pi}{6}) \cup ( \frac{pi}{2}, \frac{7}{6}pi)}\)-- 23 lis 2009, o 17:13 --co do drugiego musisz rozważyć przedziały w jakich sinus jest większy od zera a w jakich mniejszy oczywiście w danym przez Ciebie przedziale od\(\displaystyle{ <0,2pi>}\)