równanie trygonometryczne

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Marie
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 61
Rejestracja: 11 maja 2006, o 17:25
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: chorzów
Podziękował: 23 razy

równanie trygonometryczne

Post autor: Marie »

Jak rozwiązaćrównanie:

\(\displaystyle{ \cos 2 x- \cos 6 = \sin ( x-3)}\)

wiem że \(\displaystyle{ \cos 2 x=\cos ^2 x-\sin ^2 x}\)
zamieniam ale mam problem z dalszymi przekształceniemi
Awatar użytkownika
Tristan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2353
Rejestracja: 24 kwie 2005, o 14:28
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 27 razy
Pomógł: 557 razy

równanie trygonometryczne

Post autor: Tristan »

Po lewej stronie ma być cos6 czy cos6x? Po prawej stronie ma być sin(x-3) czy sinx - 3?
Awatar użytkownika
Mapedd
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 299
Rejestracja: 3 paź 2004, o 02:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wwa
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 33 razy

równanie trygonometryczne

Post autor: Mapedd »

skorzystaj z : \(\displaystyle{ \cos \alpha- \cos \beta=-2 \sin \left( \frac{\alpha+\beta}{2} \right) \sin \left( \frac{\alpha-\beta}{2} \right)}\)
Marie
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 61
Rejestracja: 11 maja 2006, o 17:25
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: chorzów
Podziękował: 23 razy

równanie trygonometryczne

Post autor: Marie »

dziękuję bardzo
ODPOWIEDZ