Wykaż prawdziwość następującej równości.
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 3 lis 2007, o 11:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Sosnowiec
- Podziękował: 2 razy
Wykaż prawdziwość następującej równości.
Witam! Mam problem z zauważeniem zależności w takich zadaniach... czy ktoś ma pomysł jak zacząć przekształcać lewą stronę?
\(\displaystyle{ \frac{sin2x}{1+cos2x} \cdot \frac{cosx}{1+cosx}=tg \frac{x}{2}}\)
\(\displaystyle{ \frac{sin2x}{1+cos2x} \cdot \frac{cosx}{1+cosx}=tg \frac{x}{2}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 3 lis 2007, o 11:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Sosnowiec
- Podziękował: 2 razy
Wykaż prawdziwość następującej równości.
korzystam z tego, że:
\(\displaystyle{ sin2x= \frac{2tgx}{1+tg^2x}}\)
\(\displaystyle{ cos2x= \frac{1-tg^2x}{1+tg^2x}}\)
\(\displaystyle{ \frac{sin2x}{1+cos2x} \cdot \frac{cosx}{1+cosx}=tg \frac{x}{2}}\)
\(\displaystyle{ \frac{\frac{2tgx}{1+tg^2x} }{ 1+\frac{1-tg^2x}{1+tg^2x} } \cdot \frac{cosx}{1+cosx}}\)
\(\displaystyle{ \frac{\frac{2tgx}{1+tg^2x} }{\frac{1+tg^2x}{1+tg^2x}+\frac{1-tg^2x}{1+tg^2x} } \cdot \frac{cosx}{1+cosx}}\)
\(\displaystyle{ \frac{\frac{2tgx}{1+tg^2x} }{\frac{2}{1+tg^2x} }\cdot\frac{cosx}{1+cosx}}\)
\(\displaystyle{ \frac{2tgx}{1+tg^2x}\cdot \frac{1+tg^2x}{2}\cdot \frac{cosx}{1+cosx}}\)
\(\displaystyle{ tgx\cdot \frac{cosx}{1+cosx}}\)
\(\displaystyle{ \frac{sinx}{cosx}\cdot \frac{cosx}{1+cosx}}\)
\(\displaystyle{ \frac{sinx}{1+cosx}}\)
hmm... kurcze chyba coś nie tak
\(\displaystyle{ sin2x= \frac{2tgx}{1+tg^2x}}\)
\(\displaystyle{ cos2x= \frac{1-tg^2x}{1+tg^2x}}\)
\(\displaystyle{ \frac{sin2x}{1+cos2x} \cdot \frac{cosx}{1+cosx}=tg \frac{x}{2}}\)
\(\displaystyle{ \frac{\frac{2tgx}{1+tg^2x} }{ 1+\frac{1-tg^2x}{1+tg^2x} } \cdot \frac{cosx}{1+cosx}}\)
\(\displaystyle{ \frac{\frac{2tgx}{1+tg^2x} }{\frac{1+tg^2x}{1+tg^2x}+\frac{1-tg^2x}{1+tg^2x} } \cdot \frac{cosx}{1+cosx}}\)
\(\displaystyle{ \frac{\frac{2tgx}{1+tg^2x} }{\frac{2}{1+tg^2x} }\cdot\frac{cosx}{1+cosx}}\)
\(\displaystyle{ \frac{2tgx}{1+tg^2x}\cdot \frac{1+tg^2x}{2}\cdot \frac{cosx}{1+cosx}}\)
\(\displaystyle{ tgx\cdot \frac{cosx}{1+cosx}}\)
\(\displaystyle{ \frac{sinx}{cosx}\cdot \frac{cosx}{1+cosx}}\)
\(\displaystyle{ \frac{sinx}{1+cosx}}\)
hmm... kurcze chyba coś nie tak
- Przemas O'Black
- Użytkownik
- Posty: 744
- Rejestracja: 7 lut 2009, o 18:30
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 69 razy
- Pomógł: 58 razy
Wykaż prawdziwość następującej równości.
Ze wzorów na podwójny kąt mamy:
\(\displaystyle{ \frac{sin 2x}{1+co s2x} * \frac{cosx}{1+cosx} = \frac{sin x}{1 + cos x}}\).
Chcemy, żeby to było równe \(\displaystyle{ tg \frac{x}{2}}\)
W tym celu wystarczy pokazać, że \(\displaystyle{ \frac{sin 2 \alpha }{1 + cos 2 \alpha } = tg \alpha}\).
Ale \(\displaystyle{ \frac{sin 2 \alpha }{1 + cos 2 \alpha } = \frac{2 sin \alpha cos \alpha }{1 + (2cos ^{2}\alpha - 1) }}\)
Co prawie kończy dowód.
\(\displaystyle{ \frac{sin 2x}{1+co s2x} * \frac{cosx}{1+cosx} = \frac{sin x}{1 + cos x}}\).
Chcemy, żeby to było równe \(\displaystyle{ tg \frac{x}{2}}\)
W tym celu wystarczy pokazać, że \(\displaystyle{ \frac{sin 2 \alpha }{1 + cos 2 \alpha } = tg \alpha}\).
Ale \(\displaystyle{ \frac{sin 2 \alpha }{1 + cos 2 \alpha } = \frac{2 sin \alpha cos \alpha }{1 + (2cos ^{2}\alpha - 1) }}\)
Co prawie kończy dowód.
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 3 lis 2007, o 11:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Sosnowiec
- Podziękował: 2 razy
Wykaż prawdziwość następującej równości.
hmm... a jak udowodnić, że \(\displaystyle{ \frac{sinx}{1+cosx} =tg \frac{x}{2}}\) ??
- Przemas O'Black
- Użytkownik
- Posty: 744
- Rejestracja: 7 lut 2009, o 18:30
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 69 razy
- Pomógł: 58 razy
Wykaż prawdziwość następującej równości.
No tam wyżej napisałem. Przypatrz się. Podstawiłem \(\displaystyle{ \frac{x}{2} = \alpha}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 3 lis 2007, o 11:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Sosnowiec
- Podziękował: 2 razy
Wykaż prawdziwość następującej równości.
hmm no tak, wszystko jasne, ale jak tu teraz udowodnić to:
\(\displaystyle{ \frac{sin 2 \alpha }{1 + cos 2 \alpha } = \frac{2 sin \alpha cos \alpha }{1 + (2cos ^{2}\alpha - 1) }}\)
\(\displaystyle{ \frac{sin 2 \alpha }{1 + cos 2 \alpha } = \frac{2 sin \alpha cos \alpha }{1 + (2cos ^{2}\alpha - 1) }}\)
- Przemas O'Black
- Użytkownik
- Posty: 744
- Rejestracja: 7 lut 2009, o 18:30
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 69 razy
- Pomógł: 58 razy
Wykaż prawdziwość następującej równości.
Istnieją gotowe wzory na sin i cos podwójnych kątów:
... ometryczne
... ometryczne