kumpel mi wysłał zadanie i jestem ciekawa jego rozwiązania, mam nadzieję, że pomożecie:
mamy dane:
\(\displaystyle{ sinx\cdot cosx = \frac{ \sqrt{5} }{6}}\)
obliczyć z tego \(\displaystyle{ sin^{6}x}\) oraz \(\displaystyle{ cos^{6}x}\)
Obliczenie szóstych potęg sinusa i kosinusa.
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 1 cze 2009, o 18:14
- Płeć: Kobieta
Obliczenie szóstych potęg sinusa i kosinusa.
Ostatnio zmieniony 22 lis 2009, o 12:54 przez Nakahed90, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie stosuj wzorów matematycznych w nazwie tematu.
Powód: Nie stosuj wzorów matematycznych w nazwie tematu.
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Obliczenie szóstych potęg sinusa i kosinusa.
Najpierw policz \(\displaystyle{ sinx}\) i \(\displaystyle{ cosx}\) z układu
\(\displaystyle{ \begin{cases} sinx\cdot cosx = \frac{ \sqrt{5} }{6} \\ sin^2x+cos^2x=1 \end{cases}}\)
A potem licz potęgi
\(\displaystyle{ \begin{cases} sinx\cdot cosx = \frac{ \sqrt{5} }{6} \\ sin^2x+cos^2x=1 \end{cases}}\)
A potem licz potęgi
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 1 cze 2009, o 18:14
- Płeć: Kobieta
Obliczenie szóstych potęg sinusa i kosinusa.
To, że z tego to ja wiem,
ja nie wiem jak.
Jakbym wiedziała to bym nie pytała...
pozdrawiam
ja nie wiem jak.
Jakbym wiedziała to bym nie pytała...
pozdrawiam
- Przemas O'Black
- Użytkownik
- Posty: 744
- Rejestracja: 7 lut 2009, o 18:30
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 69 razy
- Pomógł: 58 razy