\(\displaystyle{ 1) sinx + sin2x = sin3x}\)
przenioslem na jedna strone, odjalem i nic nie wyszlo.. jak to zrobic?
i jeszcze 2 rownanka
\(\displaystyle{ 2) cos^{4}x - sin ^{4}x=sin4x}\)
\(\displaystyle{ 3) sin^{4}x + cos ^{4}x=cos4x}\)
rozwiaz rownania (3)
- Nex Vaclav Friedrich
- Użytkownik
- Posty: 54
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 15:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Oświęcim
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 9 razy
rozwiaz rownania (3)
Moznaby rozpisac ze wzorów:
\(\displaystyle{ sina+2sinacosa=3sina-4sin ^{3}a}\)
\(\displaystyle{ 2sina(2sin ^{2}a-1+cosa)=0}\)
\(\displaystyle{ 2sina(-2cos ^{2}a+cosa+1)=0}\)
\(\displaystyle{ sina=0 \vee 2cosa-cosa-1=0}\)
\(\displaystyle{ sina=0 \vee 2(cos-1)(cosa+ \frac{1}{2})=0}\)
\(\displaystyle{ sina+2sinacosa=3sina-4sin ^{3}a}\)
\(\displaystyle{ 2sina(2sin ^{2}a-1+cosa)=0}\)
\(\displaystyle{ 2sina(-2cos ^{2}a+cosa+1)=0}\)
\(\displaystyle{ sina=0 \vee 2cosa-cosa-1=0}\)
\(\displaystyle{ sina=0 \vee 2(cos-1)(cosa+ \frac{1}{2})=0}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 27 paź 2009, o 21:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: pl
- Podziękował: 3 razy
rozwiaz rownania (3)
a dalbys rade zrobic to mniej wiecej tak?:
\(\displaystyle{ sinx-sin3x+sin2x}\)
w sensie ze laczysz wzorem sinx - sin3x... tak robilismy na lekcji i wolalbym miec to wlasnie tak
\(\displaystyle{ sinx-sin3x+sin2x}\)
w sensie ze laczysz wzorem sinx - sin3x... tak robilismy na lekcji i wolalbym miec to wlasnie tak
- Nex Vaclav Friedrich
- Użytkownik
- Posty: 54
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 15:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Oświęcim
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 9 razy
rozwiaz rownania (3)
no to mamy :
\(\displaystyle{ sina-sin3a+sin2a=0}\)
\(\displaystyle{ -2sina \cdot cos2a+sin2a=0}\)
\(\displaystyle{ 2sina(cosa-cos2a)=0}\)
\(\displaystyle{ 2sina(-2cos ^{2}a+cosa+1)=0}\)to samo co powyżej
cały czas korzystasz ze wzorów.
\(\displaystyle{ sina-sin3a+sin2a=0}\)
\(\displaystyle{ -2sina \cdot cos2a+sin2a=0}\)
\(\displaystyle{ 2sina(cosa-cos2a)=0}\)
\(\displaystyle{ 2sina(-2cos ^{2}a+cosa+1)=0}\)to samo co powyżej
cały czas korzystasz ze wzorów.