Rozwiązanie równania (3 zadania)

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Plati
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 29
Rejestracja: 10 wrz 2008, o 19:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 5 razy

Rozwiązanie równania (3 zadania)

Post autor: Plati »

Witam. Zrobiłem pierwsze dwa zadania, ale z kolejnymi trzema nie mogę sobie już poradzić. Trochę je rozpisałem ale nic dalej :/

1) \(\displaystyle{ sinx + cosx = 0
sinx = - cosx}\)


2) \(\displaystyle{ 1+sinx - cosx = 0
1+sinx= cos x tex}\)


3) \(\displaystyle{ |cosx| + sinx = 1
|cosx| = 1 - sinx}\)


Oczywiście równania powinny być jeden pod drugim, nie wiem dlaczego są obok siebie.
Awatar użytkownika
Lorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7150
Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1322 razy

Rozwiązanie równania (3 zadania)

Post autor: Lorek »

\(\displaystyle{ cos1\\cos2}\)

Kod: Zaznacz cały

[tex]cos1\cos2[/tex]

1., 2. zamieniasz cosinus na sinus i korzystasz ze wzoru na sumę/różnicę sinusów
3. W zasadzie to samo, ale będą 2 przypadki.
Plati
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 29
Rejestracja: 10 wrz 2008, o 19:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 5 razy

Rozwiązanie równania (3 zadania)

Post autor: Plati »

Lorek pisze:\(\displaystyle{ cos1\\cos2}\)

Kod: Zaznacz cały

[tex]cos1\cos2[/tex]

1., 2. zamieniasz cosinus na sinus i korzystasz ze wzoru na sumę/różnicę sinusów
3. W zasadzie to samo, ale będą 2 przypadki.
Tzn jak?
Awatar użytkownika
Lorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7150
Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1322 razy

Rozwiązanie równania (3 zadania)

Post autor: Lorek »

\(\displaystyle{ \sin x+\cos x=\sin x+\sin (\frac{\pi}{2}-x)=2\sin \frac{\pi}{4}\cos (x-\frac{\pi}{4})}\)
itd.
ODPOWIEDZ