wyznacz wszystkie rozwiązania równania \(\displaystyle{ \frac{1}{tgx}}\)-cosx=\(\displaystyle{ \frac{1-sinx}{2sinx}}\)
należące do przediału (0,2, \(\displaystyle{ \pi}\))
równanie z tg, cos, sin
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 21 lis 2009, o 17:33
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Świat
- Podziękował: 1 raz
- mx2
- Użytkownik
- Posty: 553
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 19:43
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 108 razy
równanie z tg, cos, sin
Rozpisz \(\displaystyle{ tgx=\frac{sinx}{cosx}}\)
Sprowadź lewą stronę do wspólnego mianownika, wymnóż na krzyż i otrzymasz:
\(\displaystyle{ cosx=\frac{1}{2}}\)
Sprowadź lewą stronę do wspólnego mianownika, wymnóż na krzyż i otrzymasz:
\(\displaystyle{ cosx=\frac{1}{2}}\)