Obliczyć wartości f. cyklometrycznych

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Pavilion
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 21 lis 2009, o 15:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Jędrzejów
Podziękował: 2 razy

Obliczyć wartości f. cyklometrycznych

Post autor: Pavilion »

Obliczyć
1. \(\displaystyle{ 2arcsin(-\frac{ \sqrt{3} }{2}}\))
2. \(\displaystyle{ \sin 3 ( arctg { \sqrt{3} }+2 \arccos\frac{1}{2}}\)

jeżeli dałoby się to proszę o jakiś komentarz co się robi z tą 2 z 1 przykładu, bo resztę jestem w stanie wyliczyć w miarę sam z góry dzięki:))
Ostatnio zmieniony 21 lis 2009, o 19:11 przez miki999, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Awatar użytkownika
Lorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7150
Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1322 razy

Obliczyć wartości f. cyklometrycznych

Post autor: Lorek »

jakiś komentarz co się robi z tą 2 z 1 przykładu
Mnoży się?
\(\displaystyle{ 2\arcsin \varphi=2\cdot \arcsin \varphi}\)
ODPOWIEDZ