Wyznaczyc dziedzinę
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 21 lis 2009, o 15:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Jędrzejów
- Podziękował: 2 razy
Wyznaczyc dziedzinę
prosze o rozpisanie sposobu wyznaczenia dziedziny tych przykładow:)
1. f(x)= \(\displaystyle{ \sqrt{sinx}}\)
2. f(x)= ln(sinx)
3. f(x)= \(\displaystyle{ (\frac{x^{2}+3}{x^{2}-2})^\frac{1}{3}}\)
Jezeli ktos potrafi zrobic chociaz jedno to niech napisze kazde rozwiazanie mi sie przyda:) z gory dzieki:))
1. f(x)= \(\displaystyle{ \sqrt{sinx}}\)
2. f(x)= ln(sinx)
3. f(x)= \(\displaystyle{ (\frac{x^{2}+3}{x^{2}-2})^\frac{1}{3}}\)
Jezeli ktos potrafi zrobic chociaz jedno to niech napisze kazde rozwiazanie mi sie przyda:) z gory dzieki:))
Ostatnio zmieniony 21 lis 2009, o 16:03 przez Pavilion, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 128
- Rejestracja: 26 paź 2008, o 22:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wawrzeńczyce
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 14 razy
Wyznaczyc dziedzinę
a co za problem obliczyć ?
3)
\(\displaystyle{ x^2-2 \neq 0 \\
x \neq \sqrt{2} \wedge x \neq -\sqrt{2} \\
D=R \backslash \lbrace -\sqrt{2}, \sqrt{2} \rbrace}\)
3)
\(\displaystyle{ x^2-2 \neq 0 \\
x \neq \sqrt{2} \wedge x \neq -\sqrt{2} \\
D=R \backslash \lbrace -\sqrt{2}, \sqrt{2} \rbrace}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 21 lis 2009, o 15:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Jędrzejów
- Podziękował: 2 razy
Wyznaczyc dziedzinę
Wielkie dzieki a mogłbys napisac jak to zrobiłem bo sam wynik mi nic nie daje jak nie wiem jak do tego doszedłeś
-
- Użytkownik
- Posty: 225
- Rejestracja: 5 lut 2009, o 10:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 24 razy
- Pomógł: 22 razy
Wyznaczyc dziedzinę
Najlepiej jest sobie narysować wykres funkcji sin i zobaczyć dla jakich x wartości są większe od 0. Pomocne też może być rozwiązanie równania \(\displaystyle{ sinx=0}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 21 lis 2009, o 15:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Jędrzejów
- Podziękował: 2 razy
Wyznaczyc dziedzinę
no dobra wiem ze powyzej zera jest w miejscach od 0 do pi i 2pi do 3pi itd. to skad sie wzieło to 2kpi ?? prosze o ta ostatnia wskazowke i wielkie dzieki za pomoc:)
-
- Użytkownik
- Posty: 225
- Rejestracja: 5 lut 2009, o 10:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 24 razy
- Pomógł: 22 razy
Wyznaczyc dziedzinę
k to jest każda liczba całkowita, więc zamiast wypisywać w nieskończoność przedziały możesz to zastąpić 2k, czyli np. jak masz \(\displaystyle{ 2k\pi}\) to będzie, \(\displaystyle{ 0, 2\pi, 4\pi, 6\pi...}\)