nierówności trygonometryczne

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
mag58
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 24 maja 2006, o 20:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

nierówności trygonometryczne

Post autor: mag58 »

a co powiecie na takie zadanie
sin(2x+ Π /3)
Awatar użytkownika
Lorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7150
Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1322 razy

nierówności trygonometryczne

Post autor: Lorek »

\(\displaystyle{ sin (2x + \frac{\pi}{3})\leq cos {\frac{\pi}{5}}\\cos {\frac{\pi}{5}} - sin (2x + \frac{\pi}{3}) q 0\\ sin (\frac{\pi}{2} - \frac{\pi}{5}) - sin (2x + \frac{\pi}{3}) q 0}\)
Zastosuj wzór na różnicę sinusów
mag58
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 24 maja 2006, o 20:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

nierówności trygonometryczne

Post autor: mag58 »

a jaki jest ten wzór??
Awatar użytkownika
Lorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7150
Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1322 razy

nierówności trygonometryczne

Post autor: Lorek »

ODPOWIEDZ