rownanie trygonometryczne

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
slawek1251
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23
Rejestracja: 20 lis 2009, o 18:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Tarnów
Podziękował: 1 raz

rownanie trygonometryczne

Post autor: slawek1251 »

Witam. Mam problem ze zrozumieniem rownan trygonometrycznych. Nizej podaje przyklad nad ktorym sie zatrzymalem: \(\displaystyle{ (sinx - 5)(cosx + \frac{\sqrt{3}}{2})=0}\)
Zatrzymalem sie gdy: \(\displaystyle{ sin2x=\frac{1}{2}}\)
Bardzo prosze o podpowiedz. Nie wiem co dalej z tym zrobic.
Pozdrawiam
afugssa

rownanie trygonometryczne

Post autor: afugssa »

Wskazówka:

\(\displaystyle{ \frac{1}{2}=sin(\frac{\pi}{6}+2k\pi)}\), gdzie \(\displaystyle{ k \in C}\)

Pozdrawiam!
miodzio1988

rownanie trygonometryczne

Post autor: miodzio1988 »

slawek1251, pokaz jak do tego doszedles. Bo tutaj takiej sytuacji nie bedzie.
slawek1251
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23
Rejestracja: 20 lis 2009, o 18:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Tarnów
Podziękował: 1 raz

rownanie trygonometryczne

Post autor: slawek1251 »

\(\displaystyle{ sin^{2}x + 2sinxcosx + cos ^{2}x = \frac{3}{2}}\)
\(\displaystyle{ 1 + sin2x = \frac{3}{2}}\)
\(\displaystyle{ sin2x = \frac{1}{2}}\)

no i co z tym dalej zrobic?
miodzio1988

rownanie trygonometryczne

Post autor: miodzio1988 »

slawek1251 pisze:Witam. Mam problem ze zrozumieniem rownan trygonometrycznych. Nizej podaje przyklad nad ktorym sie zatrzymalem: \(\displaystyle{ (sinx - 5)(cosx + \frac{\sqrt{3}}{2})=0}\)
Zatrzymalem sie gdy: \(\displaystyle{ sin2x=\frac{1}{2}}\)
Bardzo prosze o podpowiedz. Nie wiem co dalej z tym zrobic.
Pozdrawiam
Czy my mowimy o tym samym przykladzie?
slawek1251
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23
Rejestracja: 20 lis 2009, o 18:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Tarnów
Podziękował: 1 raz

rownanie trygonometryczne

Post autor: slawek1251 »

uuups... pomylka bo akurat inny robilem... sorry...
tu jest wlasciwy:
\(\displaystyle{ (sinx - 5) = 0}\)
\(\displaystyle{ (cosx + \frac{ \sqrt{3}}{2})=0}\)
\(\displaystyle{ sinx = 5}\)
\(\displaystyle{ cosx = - \frac{ \sqrt{3}}{2}}\)

tak to jest jak czlowiek ma za duzo roboty... palec sie omknie i juz kompletnie cos innego pisze...
Ostatnio zmieniony 20 lis 2009, o 20:40 przez slawek1251, łącznie zmieniany 1 raz.
miodzio1988

rownanie trygonometryczne

Post autor: miodzio1988 »

No wlasnie. No i teraz to juz jest łatwe, nie? Ten sinus wynoszący 5 to taka sciema
slawek1251
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23
Rejestracja: 20 lis 2009, o 18:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Tarnów
Podziękował: 1 raz

rownanie trygonometryczne

Post autor: slawek1251 »

tyle to wiem czyli \(\displaystyle{ cosx = - \frac{ \sqrt{3} }{2}}\) bedzie rowny \(\displaystyle{ \frac{pi}{6}}\) ?
miodzio1988

rownanie trygonometryczne

Post autor: miodzio1988 »

No nie. Mamy ujemny przeciez ten cosinus. I to nie bedzie tylko jeden punkt, bo pamietaj, że cosinus jest funkcją okresową.
slawek1251
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23
Rejestracja: 20 lis 2009, o 18:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Tarnów
Podziękował: 1 raz

rownanie trygonometryczne

Post autor: slawek1251 »

czyli ostateczny wynik to:

\(\displaystyle{ x= \frac{5}{6} pi +2k pi}\) i \(\displaystyle{ x= \frac{7}{6}pi + 2kpi}\) tak?
ODPOWIEDZ