Udowodnij tożsamość

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
jakubinho
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 20
Rejestracja: 7 gru 2008, o 12:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: polska

Udowodnij tożsamość

Post autor: jakubinho »

Sprawdź tożsamość \(\displaystyle{ cos ^{2} x \cdot \frac{1+tg ^{2} x}{1+ctg ^{2} x} =sin ^{2} x}\)
Nie mam zielonego pojęcia jak to zrobić.
barakuda
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1086
Rejestracja: 22 paź 2009, o 19:37
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polen
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 306 razy

Udowodnij tożsamość

Post autor: barakuda »

\(\displaystyle{ L = cos^2 \cdot \frac{1+ \frac{sin^2}{cos^2} }{1+ \frac{cos^2}{sin^2} } = cos^2 \cdot \frac{ \frac{cos^2+sin^2}{cos^2} }{ \frac{sin^2+cos^2}{sin^2} } = cos^2 \cdot \frac{ \frac{1}{cos^2} }{ \frac{1}{sin^2} } = cos^2 \cdot \frac{1}{cos^2} \cdot sin^2 = sin^2}\)
ODPOWIEDZ