najmniejsza i największa wartość funkcji

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
tomi140
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 739
Rejestracja: 14 lut 2009, o 18:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krosno
Podziękował: 17 razy

najmniejsza i największa wartość funkcji

Post autor: tomi140 »

Wyznacz najmniejszą i największą wartość funkcji \(\displaystyle{ f(x)= \sqrt{3}sinx+cosx}\)

Prosiłbym o jakieś wskazówki, myślałem nad podzieleniem przez 2 ale o chyba na nic...
Awatar użytkownika
klaustrofob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1984
Rejestracja: 11 lis 2007, o 07:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: inowrocław
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 607 razy

najmniejsza i największa wartość funkcji

Post autor: klaustrofob »

\(\displaystyle{ \sqrt{3}sinx+cosx=2 (\frac{\sqrt{3}}{2}\sin x+\frac{1}{2}\cos x)=2(\cos 30^o\sin x+\sin 30^o\cos x)=2\sin(x+30^o)}\)
ODPOWIEDZ