Dwa "łatwe" równania
-
- Użytkownik
- Posty: 29
- Rejestracja: 10 wrz 2008, o 19:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 5 razy
Dwa "łatwe" równania
Witam. Zrobiłem początek dwóch, niby łatwych przykładów, ale dalej nie daję rady. Tzn. porównałem do zera i podstawiłem. Jak je dokończyć? Dam "pomógł", jak ktoś rozpisze.
Oto przykłady:
1) \(\displaystyle{ cos (3x - \frac{pi}{4}) = - \frac{\sqrt{2}}{2}}\)
2) \(\displaystyle{ 2 cos ^{2} x = cosx + 1}\)
PS. Sorry za "pi" - nie wiem, jak go napisać.
Oto przykłady:
1) \(\displaystyle{ cos (3x - \frac{pi}{4}) = - \frac{\sqrt{2}}{2}}\)
2) \(\displaystyle{ 2 cos ^{2} x = cosx + 1}\)
PS. Sorry za "pi" - nie wiem, jak go napisać.
-
- Użytkownik
- Posty: 53
- Rejestracja: 5 wrz 2009, o 16:38
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 4 razy
Dwa "łatwe" równania
Mała podpowiedź do 1. równania: zauważ, że prawa strona równania jest konkretną wartością. Innymi słowy można ją zastąpić przez cos(-pi/4). Jeśli chodzi o 2. równanie to przenieś wszystko na lewą stronę. Powstaje ci twór, który powinien skojarzyć ci się z równaniem kwadratowym, podstawiasz t=cosx. Pamiętaj, że jest to cos, więc t należy do przedziału <-1,1>. Na koniec ponownie wróć to podstawienia i oblicz konkretny cos. Mam nadzieję, że trochę rozjaśniłem sytuację.
-
- Użytkownik
- Posty: 53
- Rejestracja: 5 wrz 2009, o 16:38
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 4 razy
Dwa "łatwe" równania
Nie wiem, pokazałem metodę mi znaną. Nie wykluczam, że twój sposób jest zły.Plati pisze:Ja porównywałem obie strony do zera. Źle zrobiłem?
-
- Użytkownik
- Posty: 29
- Rejestracja: 10 wrz 2008, o 19:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 5 razy
Dwa "łatwe" równania
Czy mógłbyś rozpisać jeden przykład? Nie wiem czy dobrze zrobiłem (ten pierwszy).
-
- Użytkownik
- Posty: 53
- Rejestracja: 5 wrz 2009, o 16:38
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 4 razy
Dwa "łatwe" równania
Pytaj się wbb:) On tu jest mózgiem. Ale wydaje mi się, że dobry sposób ci podałem.
-
- Użytkownik
- Posty: 464
- Rejestracja: 17 lut 2009, o 15:00
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 73 razy
- Pomógł: 25 razy
Dwa "łatwe" równania
matematyk1 dobrze podpowiadał (o ile oczywiście chodzi o liczbę z przedziału \(\displaystyle{ [0,2 \pi]}\)).Plati pisze:1) \(\displaystyle{ cos (3x - \frac{pi}{4}) = - \frac{\sqrt{2}}{2}}\)
Po prostu podstaw \(\displaystyle{ cosx=t}\), policz \(\displaystyle{ t _{1}}\) i \(\displaystyle{ t _{2}}\) i otrzymane wyniki podstaw do \(\displaystyle{ cosx=t}\) pamiętając o tym, że \(\displaystyle{ cosx=[-1,1]}\).Plati pisze:2) \(\displaystyle{ 2 cos ^{2} x = cosx + 1}\)