Narysuj wykres y = 1/2 ctg 2x
-
- Użytkownik
- Posty: 29
- Rejestracja: 10 wrz 2008, o 19:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 5 razy
Narysuj wykres y = 1/2 ctg 2x
Witam. Narysowałem wykresy do dwóch zadań:
1) \(\displaystyle{ y=ctgx}\)
2) \(\displaystyle{ y= \frac{1}{2}ctgx}\)
Ale z trzecim zadaniem nie mogę sobie dać rady:
3) \(\displaystyle{ y= \frac{1}{2}ctg2x}\)
Chodzi o narysowanie wykresu. Pomoże ktoś narysować trzecie zadanie?
1) \(\displaystyle{ y=ctgx}\)
2) \(\displaystyle{ y= \frac{1}{2}ctgx}\)
Ale z trzecim zadaniem nie mogę sobie dać rady:
3) \(\displaystyle{ y= \frac{1}{2}ctg2x}\)
Chodzi o narysowanie wykresu. Pomoże ktoś narysować trzecie zadanie?
Narysuj wykres y = 1/2 ctg 2x
Liczba przy \(\displaystyle{ x}\) powoduję zmianę okresu funkcji. Okres \(\displaystyle{ T}\) będzie wynosił \(\displaystyle{ T=\frac{\pi}{2}}\). Pozdrawiam!
-
- Użytkownik
- Posty: 29
- Rejestracja: 10 wrz 2008, o 19:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 5 razy
Narysuj wykres y = 1/2 ctg 2x
Dobrze, ale jak to narysować na jednym wykresie z pozostałymi dwoma funkcjami? Mam dorysować asymptoty co pół pi ?
- Dasio11
- Moderator
- Posty: 10223
- Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 40 razy
- Pomógł: 2361 razy
Narysuj wykres y = 1/2 ctg 2x
Wykres będzie "spłaszczony" w poziomie - kiedy wcześniej 1cm odpowiadał jakiejś liczbie \(\displaystyle{ a}\), to teraz będzie on odpowiadał liczbie \(\displaystyle{ 2a}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 29
- Rejestracja: 10 wrz 2008, o 19:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 5 razy
Narysuj wykres y = 1/2 ctg 2x
No, dobrze, tylko nie za bardzo rozumiem, jak mam to narysować? Czy możesz dać jakąś stronę, na której będzie narysowany ostatni wykres? (trudno go mi sobie wyobrazić, powiem szczerze )Dasio11 pisze:Wykres będzie "spłaszczony" w poziomie - kiedy wcześniej 1cm odpowiadał jakiejś liczbie \(\displaystyle{ a}\), to teraz będzie on odpowiadał liczbie \(\displaystyle{ 2a}\)
- Dasio11
- Moderator
- Posty: 10223
- Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 40 razy
- Pomógł: 2361 razy
Narysuj wykres y = 1/2 ctg 2x
Ale bez tych pionowych linii, bo zostały zrobione na siłę żeby "uciąglić" \(\displaystyle{ \ctg}\)... Bo asymptoty byłyby przerywane... chyba.
-
- Użytkownik
- Posty: 29
- Rejestracja: 10 wrz 2008, o 19:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 5 razy
Narysuj wykres y = 1/2 ctg 2x
Dasio11, dobrze narysowałem (trzeba przechylić głowę i się przypatrzeć ) ?
Narysuj wykres y = 1/2 ctg 2x
Nie widzę nic z tego co ty tam narysowałeś... xD Masz gotowca i nie potrafisz porównać tego wykresu ze swoim?
-
- Użytkownik
- Posty: 29
- Rejestracja: 10 wrz 2008, o 19:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 5 razy
Narysuj wykres y = 1/2 ctg 2x
bartoszwitek, Tylko że ty mi podałeś funkcję samego tangensa, bez \(\displaystyle{ 2x}\) czy \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\) a ja tak zrobiłem .
Narysuj wykres y = 1/2 ctg 2x
Rysunek, który podałem, to wykres funkcji \(\displaystyle{ f(x)=\frac{1}{2}ctg(2x)}\)...