1. Udowodnij że: \(\displaystyle{ cos \frac{ \pi}{5} \dot cos \frac{2 \pi}{5} = \frac{1}{4}}\)
2. Zbadaj czy istnieje trójkąt o kątach \(\displaystyle{ \alpha, \beta, \gamma}\) spełniających równość: \(\displaystyle{ sin^2 \alpha + sin^2 \beta - cos^2 \gamma = 2}\)
3. Mając dane: \(\displaystyle{ sinx+cosx= \frac{7}{5}}\) i \(\displaystyle{ 0<x< \frac{ \pi}{2}}\), oblicz \(\displaystyle{ tgx}\)
Trygonometria - podstawowe przekształcenia
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Trygonometria - podstawowe przekształcenia
1.
post575286.htm
3.
\(\displaystyle{ \begin{cases} sinx+cosx= \frac{7}{5} \\ sin^2x+cos^2x=1 \end{cases}}\)
a potem liczysz \(\displaystyle{ tgx}\) (kąt x z I ćwiartki)
post575286.htm
3.
\(\displaystyle{ \begin{cases} sinx+cosx= \frac{7}{5} \\ sin^2x+cos^2x=1 \end{cases}}\)
a potem liczysz \(\displaystyle{ tgx}\) (kąt x z I ćwiartki)
- klaustrofob
- Użytkownik
- Posty: 1984
- Rejestracja: 11 lis 2007, o 07:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: inowrocław
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 607 razy
Trygonometria - podstawowe przekształcenia
2. nie. ponieważ \(\displaystyle{ \sin \alpah\le 1}\) i \(\displaystyle{ \sin \beta \le 1}\) musiałoby być \(\displaystyle{ \cos\gamma=0}\). ale wtedy i tak musiałoby być \(\displaystyle{ \sin \alpah\le 1}\) i \(\displaystyle{ \sin \beta \le 1}\) czyli \(\displaystyle{ \alpha=\beta=\frac{\pi}{2}}\) co nie jest możliwe.
istnieje natomiast trójkąt, w którym \(\displaystyle{ sin^2 \alpha + sin^2 \beta - cos^2 \gamma = 1}\). przykładem jest dowolny trójkąt prostokątny.
istnieje natomiast trójkąt, w którym \(\displaystyle{ sin^2 \alpha + sin^2 \beta - cos^2 \gamma = 1}\). przykładem jest dowolny trójkąt prostokątny.