sin5x=1

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
szympek44
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 17 lis 2009, o 20:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: lbn

sin5x=1

Post autor: szympek44 »

dawno nie mialem funkcji trygonometrycznych dlatego prosze o pomoc z tymi zadaniami.przypuszczam ze sa proste.
1. sin5x=1
2. ctg ^{3}- ctg = 0
3. cos2x+sin ^{2}x=0
matshadow
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 941
Rejestracja: 17 gru 2007, o 21:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kingdom Hearts
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 222 razy

sin5x=1

Post autor: matshadow »

1.
\(\displaystyle{ sin 5x=1 \Leftrightarrow 5x=\frac{\Pi}{2}+2k\Pi \Leftrightarrow x=\frac{\Pi}{10}+\frac{2}{5}k\Pi\;k\in Z}\)
ODPOWIEDZ