Wyrazić za pom f. trygonom. kątów nie większych od 45

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
sin2x
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 105
Rejestracja: 11 wrz 2008, o 21:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Mazowsze
Podziękował: 42 razy

Wyrazić za pom f. trygonom. kątów nie większych od 45

Post autor: sin2x »

Wyraź za pomocą funkcji trygonometrycznych katów dodatnich nie większych od \(\displaystyle{ 45 ^{o}}\):
1) \(\displaystyle{ sin115 ^{o}}\)
2) \(\displaystyle{ cos315 ^{o}}\)
3) \(\displaystyle{ tg165 ^{o}}\)
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23497
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3265 razy

Wyrazić za pom f. trygonom. kątów nie większych od 45

Post autor: piasek101 »

Wzory redukcyjne.

1) \(\displaystyle{ = sin (90+25)= +cos25}\)

2) \(\displaystyle{ =cos(270+45)=+sin45}\)

3) \(\displaystyle{ =tg(180-15)=-tg15}\)

(uważaj - to tylko zbieg okoliczności, że znaki wyniku są takie jak te w nawiasach).
sin2x
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 105
Rejestracja: 11 wrz 2008, o 21:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Mazowsze
Podziękował: 42 razy

Wyrazić za pom f. trygonom. kątów nie większych od 45

Post autor: sin2x »

Dzięki...
ODPOWIEDZ