wyznacz dziedzinę funkcji
\(\displaystyle{ y = arcsin ( \frac{x}{1-x})}\)
pomocy
wyznacz dziedzinę funkcji
- Nakahed90
- Użytkownik
- Posty: 9096
- Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 1871 razy
wyznacz dziedzinę funkcji
Jaki masz problem w tym zadaniu? Wiesz jaką dziedzinę ma funkcja \(\displaystyle{ arcsinx}\)?
- Nakahed90
- Użytkownik
- Posty: 9096
- Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 1871 razy
wyznacz dziedzinę funkcji
No prawie (domknięta jest dziedzina), to spróbuj teraz określić warunki na dziedzinę wyjściowej funkcji.
- Nakahed90
- Użytkownik
- Posty: 9096
- Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 1871 razy
wyznacz dziedzinę funkcji
Nie.
\(\displaystyle{ \begin{cases} x\neq 1 \\ -1 \le \frac{x}{1-x} \le 1\end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} x\neq 1 \\ -1 \le \frac{x}{1-x} \le 1\end{cases}}\)