wykres funkcji
-
- Użytkownik
- Posty: 87
- Rejestracja: 13 lis 2009, o 18:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: KrK
- Podziękował: 20 razy
wykres funkcji
Narysowac wykres funkcji: \(\displaystyle{ f(x) = ctg( \frac{\prod_}{2}
- 2x).}\)
W którą stronę przesunąc wykres i o ile ?
- 2x).}\)
W którą stronę przesunąc wykres i o ile ?
-
- Użytkownik
- Posty: 87
- Rejestracja: 13 lis 2009, o 18:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: KrK
- Podziękował: 20 razy
wykres funkcji
CZyli rysuję ctg2x czy -ctg2x -- dlaczego w lewo -ponieważ liczba z pi jest dodania ????KPR pisze:Rysujesz ctg(x), "ściskasz" dwukrotnie, później symetria wobec osi OY, w lewo o pi/2.
-
- Użytkownik
- Posty: 87
- Rejestracja: 13 lis 2009, o 18:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: KrK
- Podziękował: 20 razy
wykres funkcji
Lorek super ,że to dostrzegłeś , mi chodzi o to żebym wiedział na co muszę patrzeć żeby wiedzieć w którą stronę przesuwać wykres !!!
- Lorek
- Użytkownik
- Posty: 7150
- Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1322 razy
wykres funkcji
Ale tu nie trzeba nic przesuwać, przekształcasz tangensa, ale jakbyś już chciał operować na przesuwaniu to musisz to zapisac tak \(\displaystyle{ \ctg ( - (x-\frac{\pi}{2}))}\)
i przesuwamy to o \(\displaystyle{ \frac{\pi}{ 2}}\) w "prawo".
i przesuwamy to o \(\displaystyle{ \frac{\pi}{ 2}}\) w "prawo".
-
- Użytkownik
- Posty: 87
- Rejestracja: 13 lis 2009, o 18:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: KrK
- Podziękował: 20 razy
wykres funkcji
Skąd wiesz że w prawo ?Lorek pisze:Ale tu nie trzeba nic przesuwać, przekształcasz tangensa, ale jakbyś już chciał operować na przesuwaniu to musisz to zapisac tak \(\displaystyle{ \ctg ( - (x-\frac{\pi}{2}))}\)
i przesuwamy to o \(\displaystyle{ \frac{\pi}{ 2}}\) w "prawo".
- Lorek
- Użytkownik
- Posty: 7150
- Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1322 razy
wykres funkcji
\(\displaystyle{ f(x-a)+b}\) to przesunięcie \(\displaystyle{ f(x)}\) o wektor \(\displaystyle{ [a,b]}\)
\(\displaystyle{ f(-x+a)+b=f(-(x-a))+b}\) to odbicie względem OY i przesunięcie (jw.) o \(\displaystyle{ [a,b]}\)
i w tej kolejności to wykonujemy (najpierw odbicie).
\(\displaystyle{ f(-x+a)+b=f(-(x-a))+b}\) to odbicie względem OY i przesunięcie (jw.) o \(\displaystyle{ [a,b]}\)
i w tej kolejności to wykonujemy (najpierw odbicie).
-
- Użytkownik
- Posty: 87
- Rejestracja: 13 lis 2009, o 18:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: KrK
- Podziękował: 20 razy
wykres funkcji
Lorek pisze:\(\displaystyle{ f(x-a)+b}\) to przesunięcie \(\displaystyle{ f(x)}\) o wektor \(\displaystyle{ [a,b]}\)
\(\displaystyle{ f(-x+a)+b=f(-(x-a))+b}\) to odbicie względem OY i przesunięcie (jw.) o \(\displaystyle{ [a,b]}\)
i w tej kolejności to wykonujemy (najpierw odbicie).
Czyli pierwsze to w lewo
drugie w prawo
tak?
- Lorek
- Użytkownik
- Posty: 7150
- Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1322 razy
wykres funkcji
Hmm no to w sumie zależy od \(\displaystyle{ a}\) jak \(\displaystyle{ a>0}\) to jedno i drugie w prawo, a jak \(\displaystyle{ a<0}\) to albo o \(\displaystyle{ a}\) w prawo albo o \(\displaystyle{ |a|}\) w lewo.