tozsamosc arcusów

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
kloppix
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 156
Rejestracja: 14 lut 2007, o 18:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: koszalin
Podziękował: 32 razy
Pomógł: 4 razy

tozsamosc arcusów

Post autor: kloppix »

Nie mam pomyslu jak sie za to zabrac wiec prosze o pomoc w dowodzie tozsamosci :
\(\displaystyle{ \arctan{x}+\arccot{x}=\frac{\pi}{2}}\)
Awatar użytkownika
Nakahed90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9096
Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Pomógł: 1871 razy

tozsamosc arcusów

Post autor: Nakahed90 »

Podstaw
\(\displaystyle{ \alpha=arctgx \\ \beta=arcctg x}\)
kloppix
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 156
Rejestracja: 14 lut 2007, o 18:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: koszalin
Podziękował: 32 razy
Pomógł: 4 razy

tozsamosc arcusów

Post autor: kloppix »

takie cos robilem, ale nie wychodzilo mi nic ciekawego...
Awatar użytkownika
Nakahed90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9096
Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Pomógł: 1871 razy

tozsamosc arcusów

Post autor: Nakahed90 »

\(\displaystyle{ \begin{cases} \alpha+\beta=\frac{\pi}{2} \\ x=tg\alpha \wedge x=ctg\beta \Rightarrow tg\alpha=ctg\beta \end{cases}}\)
Podstaw pierwsze do drugiego i sprawdź czy wtedy, drugie jest zawsze prawdą
ODPOWIEDZ