rozwiąż 2 równania trygonometryczne

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
m.muszy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 49
Rejestracja: 12 paź 2009, o 21:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: krakow
Podziękował: 2 razy

rozwiąż 2 równania trygonometryczne

Post autor: m.muszy »

1) \(\displaystyle{ 4sin^{4}x + sin^{2}2x=2}\)
2)\(\displaystyle{ tg^{3}x + 1 = tg^{2}x + tgx}\)
Awatar użytkownika
Dasio11
Moderator
Moderator
Posty: 10226
Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 40 razy
Pomógł: 2362 razy

rozwiąż 2 równania trygonometryczne

Post autor: Dasio11 »

Pierwsze najpierw sprowadź to funkcji trygonometrycznych jednego kąta (\(\displaystyle{ x}\)), potem jedynka trygonometryczna i podstawienie.
W drugim wystarczy podstawienie i zgadywanie pierwiastków.
m.muszy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 49
Rejestracja: 12 paź 2009, o 21:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: krakow
Podziękował: 2 razy

rozwiąż 2 równania trygonometryczne

Post autor: m.muszy »

A jak to wykonać po krótce ktoś by wytłumaczył ;p? jak w 2 zrobić podstawienie skoro każdy tg ma inny wykładnik ?
Awatar użytkownika
czlowiek_widmo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 161
Rejestracja: 24 wrz 2009, o 18:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: na albatrosie, albatrosie
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 9 razy

rozwiąż 2 równania trygonometryczne

Post autor: czlowiek_widmo »

To co z tego? \(\displaystyle{ x^3 + x - 5 = 0}\), tu tez kazdy x ma inny wykladnik.
m.muszy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 49
Rejestracja: 12 paź 2009, o 21:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: krakow
Podziękował: 2 razy

rozwiąż 2 równania trygonometryczne

Post autor: m.muszy »

Można Jaśniej ?
Awatar użytkownika
Dasio11
Moderator
Moderator
Posty: 10226
Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 40 razy
Pomógł: 2362 razy

rozwiąż 2 równania trygonometryczne

Post autor: Dasio11 »

Podstaw \(\displaystyle{ t=\tg x}\) i zobacz co wychodzi.
A w pierwszym rozbij najpierw sinusa podwojonego kąta.
ODPOWIEDZ