Wyznacz dziedzine funkcji

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
jazdaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 12 lis 2009, o 16:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 1 raz

Wyznacz dziedzine funkcji

Post autor: jazdaa »

Witam, chciałbym was prosić o rozwiązanie dwóch zadań. Razem z kolega je rozwiązywaliśmy ale mamy dwa rożne rozwiązania i nie wiemy które są prawdziwe.
\(\displaystyle{ f(x) = 2 \sqrt{arcsin \frac{2}{x} }}\)
Dziedziną jest \(\displaystyle{ x \in (\infty, -2> \cup <2, \infty) albo {2}}\)


\(\displaystyle{ f(x) = \sqrt{arccos \frac{3}{x} }}\)
Dziedziną jest \(\displaystyle{ x \in (\infty, -3> \cup <3, \infty) albo {3}}\)

Bardzo możliwe ze oba są złe, dlatego porzebuje waszej pomocy, z góry dzieki.
Awatar użytkownika
Dasio11
Moderator
Moderator
Posty: 10225
Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 40 razy
Pomógł: 2362 razy

Wyznacz dziedzine funkcji

Post autor: Dasio11 »

Dla jakich argumentów funkcja \(\displaystyle{ \arc \sin}\)/ \(\displaystyle{ \arc \cos}\) przyjmuje wartości nieujemne?
jazdaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 12 lis 2009, o 16:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 1 raz

Wyznacz dziedzine funkcji

Post autor: jazdaa »

Witam,
chciałbym sie dowiedzieć czy dobrze to rozwiązałem:

\(\displaystyle{ f(x) = \sqrt{arccos \frac{3}{x} }

Zał 1. x \neq 0}\)


\(\displaystyle{ 2. arccos \frac{3}{x} > 0}\)

\(\displaystyle{ 3. -1 \le \frac{3}{x} \le 1 /x ^{2}}\)

\(\displaystyle{ -x ^{2} \le 3x \le x ^{2}}\)

\(\displaystyle{ -x ^{2} \le 3x}\)

\(\displaystyle{ x=0 x=-3}\)

\(\displaystyle{ x \notin (\infty,-3> \cup <0,\infty)}\)

\(\displaystyle{ 3x \le x ^{2}}\)

\(\displaystyle{ x=0 x=3}\)

\(\displaystyle{ x \in (\infty,0> \cup <3,\infty)}\)

Dziedzina Funkcji \(\displaystyle{ (\infty,-3> \cup <3,\infty)}\)
ODPOWIEDZ